Kuřecí srdíčka na spoustě koření
(DDK recept, Kralupy, březen 2003)
Suroviny:500 g zmrazených kuřecích srdíček (1 balíček)2 velké cibule, jemně nasekané3 stroužky česneku, rozmačkané3 cm nastrouhaného oddenku zázvoru (1 lžíce)1/2 lžíce koření "laos" - bubuk (můžeme vynechat pokud nemáme přidáme 1 cm oddenku zázvoru)1 lžička čerstvě a hrubě drceného černého pepře1/2 lžíce kurkumy (nebo koření kari)1/2 lžíce římského kmínu (cumin) nebo kmínu2 kostky kuřecího bujónu nebo vlastní zeleninovo - kuřecí vývar1 lžička zeleninového ochucovadla v prášku (např. Knorr, Vegeta apod.)1/2 lžičky granulované jíšky (např. Knorr a pod.)2 lžíce oleje
Příloha: knedlík, čerstvý chléb
Postup přípravy: Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu nebo vyšší pánvi a na větším plameni rozehřejeme olej. Na rozpálený olej vložíme balíček opláchnutých, ale ještě nerozmrazených kuřecích srdíček a bez pokličky zahříváme..Srdíčka pustí vodu, kterou intenzivně odpařujeme až na tuk. Přidáme kmín (cumin) a mírně maso na tuku osmahneme. Srdíčka vyjmeme a dáme stranou do misky. Do zbytku tuku na pánvi vložíme velmi drobně nasekanou cibuli a po nějaké chvilce rozmačkané stroužky česneku. Cibuli hned raději hned solíme, aby jsme zabránili jejímu zhnědnutí či připálení a osmahneme ji do sklovita.Do cibulkové směsi přidáme nastrouhaný oddenek zázvoru, hrubě roztlučený černý pepř.Do kořeněné směsi vrátíme na poloviny rozkrojená kuřecí srdíčka, přidáme kurkumu nebo kari, případně laos a stále mírně restujeme za míchání.Po chvilce zalijeme maso asi 250 ml vývaru z drůbežích kostek nebo vlastní výroby; můžeme použít na podlití i víno.Kousky masa však musíme mít jen částečně zalité, malinko z kapaliny vyčnívají a tak je dusíme (nevaříme!). Zmírníme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou a za mírného probublávání při teplotě těsně u bodu varu dusíme a dusíme.Občas dolijeme malé množství horké vody a zamícháme.Když jsou srdíčka již příjemně chrupavě a měkká, ochutíme omáčku zeleninovým práškovým nebo granulovaným ochucovadlem, podle chuti dosolíme.V případě, že nám cibule omáčku dostatečně nezahustila, přidáme ještě pár granulí rozpustné jíšky.Mouku na zahuštění omáčky každopádně nedáváme!Podáváme na talířích posypané pórkem nebo nasekanou jarní cibulkou.Omáčka má tmavě hnědou barvu, velmi chutná a srdíčka mírně chrupajíaje to relativně laciné a moc dobré.
nahoru
Zpět na obsah kapitolyHOME