Kuřecí srdíčka na spoustě koření
(DDK recept, Kralupy, březen 2003)

Suroviny:
  • 500 g zmrazených kuřecích srdíček (1 balíček)
  • 2 velké cibule, jemně nasekané
  • 3 stroužky česneku, rozmačkané
  • 3 cm nastrouhaného oddenku zázvoru (1 lžíce)
  • 1/2 lžíce koření "laos" - bubuk (můžeme vynechat pokud nemáme přidáme 1 cm oddenku zázvoru)
  • 1 lžička čerstvě a hrubě drceného černého pepře
  • 1/2 lžíce kurkumy (nebo koření kari)
  • 1/2 lžíce římského kmínu (cumin) nebo kmínu
  • 2 kostky kuřecího bujónu nebo vlastní zeleninovo - kuřecí vývar
  • 1 lžička zeleninového ochucovadla v prášku (např. Knorr, Vegeta apod.)
  • 1/2 lžičky granulované jíšky (např. Knorr a pod.)
  • 2 lžíce oleje

  • Příloha: knedlík, čerstvý chléb

    Postup přípravy:
  • Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu nebo vyšší pánvi a na větším plameni rozehřejeme olej.
  • Na rozpálený olej vložíme balíček opláchnutých, ale ještě nerozmrazených kuřecích srdíček a bez pokličky zahříváme..
  • Srdíčka pustí vodu, kterou intenzivně odpařujeme až na tuk.
  • Přidáme kmín (cumin) a mírně maso na tuku osmahneme.
  • Srdíčka vyjmeme a dáme stranou do misky.
  • Do zbytku tuku na pánvi vložíme velmi drobně nasekanou cibuli a po nějaké chvilce rozmačkané stroužky česneku.
  • Cibuli hned raději hned solíme, aby jsme zabránili jejímu zhnědnutí či připálení a osmahneme ji do sklovita.
  • Do cibulkové směsi přidáme nastrouhaný oddenek zázvoru, hrubě roztlučený černý pepř.
  • Do kořeněné směsi vrátíme na poloviny rozkrojená kuřecí srdíčka, přidáme kurkumu nebo kari, případně laos a stále mírně restujeme za míchání.
  • Po chvilce zalijeme maso asi 250 ml vývaru z drůbežích kostek nebo vlastní výroby; můžeme použít na podlití i víno.
  • Kousky masa však musíme mít jen částečně zalité, malinko z kapaliny vyčnívají a tak je dusíme (nevaříme!).
  • Zmírníme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou a za mírného probublávání při teplotě těsně u bodu varu dusíme a dusíme.
  • Občas dolijeme malé množství horké vody a zamícháme.
  • Když jsou srdíčka již příjemně chrupavě a měkká, ochutíme omáčku zeleninovým práškovým nebo granulovaným ochucovadlem, podle chuti dosolíme.
  • V případě, že nám cibule omáčku dostatečně nezahustila, přidáme ještě pár granulí rozpustné jíšky.
  • Mouku na zahuštění omáčky každopádně nedáváme!
  • Podáváme na talířích posypané pórkem nebo nasekanou jarní cibulkou.
  • Omáčka má tmavě hnědou barvu, velmi chutná a srdíčka mírně chrupajíaje to relativně laciné a moc dobré.
    nahoru

    Zpět na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]