Vepřová žebírka na chilli
(Jo-Anne Cox a Elizabet Towers: "1000 klasických receptů z celého světa" str. 361, Columbus Praha 2000, čínská kuchyně)Vepřové žebírka na chilli - je čínský pokrm s nasekanými žebírky na malé kousky, které jsou marinovány a osmaženy na oleji ver woku. K tomu současně připravíme pikantní omáčku s chilli papričkou a zeleninou.Když zacházíme s chilli papričkou, musíme dávat pozor na podráždění kůže a v nejhorším i očí. Proto po skončení práce s chilli papričkou si umyjeme řádně ruce, nasesaháme si do tváře a zejména na oči. Nejostřejšá částí chilli paprička jsou semínka, proto je odstraníme v případě, že si přejeme méně ostrý pokrm.
Suroviny:500 g vepřových žebírek1 lžíce světlé sójové omáčky1 lžička rýžového vína nebo suchého sherry1 lžička škrobové moučkyasi 600 ml rostliného oleje na smažení1jemně nasekaná jarní cibulka nebo šalotka1 malá ostrá červená nebo zelená chilli paprička, jemně pokrájená2 lžíce černé fazolové omáčkyasi 150 ml čínského vývaru nebo vody1 malá pokrájená cibule1 zelená paprika bez semínek a pokrájená
Postup přípravy:Z žebírek odstraníme tučné části a ostrým nožem nebo sekáíčkem rozdělíme každé žebírko na 3-4 kusy a dáme do misky.Do misky na žebírka nalejeme směs cukru, sójové omáčky, vína a škrobové moučky a v této necháme kousky žebírek marinovat 25-45 minut.Ve velkém předehřátém woku nebo pánvi rozhřejeme olej.Do woku dáme okapaná žebírka z marinády a 2-3 minuty je smažíme na prudkém plameni dozlatova.Děrovanou lžící je vyjmeme a necháme na papírovém ubrousku okapat.Z woku odlijeme olej, ale ponecháme tam jen asi 1 lžíci, přidáme česnek, jarní cibulku (šalotku),chilli papričku a černou fazolovou omáčku.Za stálého míchání vše 30- 40 minut smažíme.Pak vrátíme do woku žebírka, vše dobře promícháme a přilijeme vývar nebo vodu..Přivedeme kapalinu k varu, stáhneme oheň, pokrajeme poklicí a dusíme 8-10 minut. Během této doby jednou či dvakrát směs ve woku promícháme.Přidáme cibuli a zelenou papriku, zvýšíme plamen a za častého míchání 2 minuty povaříme aby omáčka zhoustlaHotový pokrm ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME