Chicarones - utopenci po mexicku
(Lubomír Dupač z Nesvačil: Recept z hobby magazinu "Receptář" str.66, čís.5, 2010)Chicarones či obecně Chicharrón - je pokrm v Mexiku připravovaný z vepřové kůže, Jsou to v podstatě škvarky z vepřové či jiné kůže dokřupava fritované ve vlastním tuku. V pikantní variantě může být kůže okořeněna a uvařená doměkka, pak naložená do pikantního octového nálevu - podobně jako naši utopenci. Jinak jsou tyto pokrmy podávány v mexických plackách tacos nebo gordita se salsa verde. V USA a Latinské Americe, stejně jako u nás, jsou obvykle pojídány jen tak jako křupavá svačinka. Někde bývají tyto vepřové kůže součásti masa v různých dušených pokrmech a polévkách. Fritované "Chicharones" se prodávají jako i jako rychlé jídlo u silnic jak USA tak v některých zemích Latinské Ameriky. Podobné jsou velmi škvarkům pokud ovšem nejsou uvařené a naložené podle následujícího předpisu v kyselém nálevu. Ale fritované jsou ve světě nejrozšiřenější a na nakládáné ovařené vepřové kůže, jak je uvedeno v následujícím receptu jsem nikde jinde nenalezl; ale může to být zajímavé. Takže tu novinku zkusíme; nic nebrání tomu aby byla chutná a jistě rádi se z mexické kuchyně poučíme jak jinak naložit s vepřovou kůží.
Suroviny:500 g vepřové kůže100 g mrkve100 g čerstvých okurek100 g feferonek100 g cibule100 g rajčat400 ml vodysůl
Postup přípravy:Opálenou a důkladně omytou kůži uvaříme ve slané vodě doměkka a necháme ji vychladnout.Ocet s vodou svaříme a do vroucího roztoku postupně přidáváme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka a celé papričky.Vychladlou kůži nakrájíme na menší čtverce a přidáme je do marinády.Necháme je v marinádě přejít varem.Vychladlou marinádou s kůží plníme sklenice s víčkem, které dobře uzavřeme.Necháme je několik dní odležet.Pikantní "mexické utopence" podáváme studené k vínu nebo i pivu.
ZPĚT do kapitolyHOME