Vepřová pečeně po pekařsku - Rôti de porc boulangére
(Jana Martincová:"Francouzská kuchyně", str. 206, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1,5 kg vepřového masa - pečínky (krkovička)
  • 2 kg oloupaných syrových brambor, na tenké plátky
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek, nastrouhaný
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy, najemno rozdrcené
  • 2 stroužky česneku, utřené nebo rozmačkané
  • 1 lžíce sádla


    Postup přípravy:
  • Nejdříve dáme do hrnce asi s jednim litrem slané a opepřené vody vepřové maso, přivedeme kapalinu k varu a necháme ji na mírném ohni jen bublat (táhnout), pod pokličkou asi po dobu 30 minut.
  • Mezitím dobře vytřeme zapékací misku rozmačkaným stroužkem česneku.
  • Do misky rozložíme ve třech vrstvách plátky brambor.
  • Každou vrstvu posypeme směsí rozdrceného bobkového listu a tymiánu, okořeněného na špičku nože nastrouhaným muškátovým oříškem a utřeným stroužkem česneku.
  • Vrstvu brambor zalijeme vodou, ve které jsme vařili vepřové maso, popřípadě ji ještě doplníme vařící vodou, aby brambory byly zality; nakonec přidáme sádlo.
  • Pekáček s bramborami vložíme do předehřáté, středně horké trouby (180 -190°C).
  • Asi po 15 minutách, kdy se obsah v hrnci již začne vařit, položíme na vrstvu brambor částečně předvařené vepřové maso - budoucí pečínku.
  • Maso během pečení obracíme, aby se opeklo celé dozlatova.
  • Pečeme po dobu asi 45 minut až hodinu při 180°C; nebo do doby než brambory do sebe vsáknou všechnu tekutinu a s ní i veškerou vypečenou dobrotu.
    Pak, když je vepřová pečeně "po pekařsku" hotova a poprosíme někoho, aby zaskočil se džbánkem pro pivo. Myslím si, že by to ani nebylo špatné zkusit také počesku s rozseknutým vepřovým kolínkem nebo nožičkami a kůžičkou nakrájenou na úhledné čtverečky.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]