Čínská smažená vepřová žebírka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.145, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)"Čínská smažená žebírka"- podle tohoto receptu jsou velmi chutná a při podávání velmi pohledná a lákavá. Nejprve podélnými řezy oddělíme od sebe jednotlivá žebírka, která pak sekáčkem rozporcujeme na stejné, malé obdelníky, pak obalíme v kořeněném těstíčku, necháme odležet a na závěr prudce usmažíme.
Suroviny:8 - 10 vepřových žebírek (podélně oddělit a nasekat téměř na čtverečky (5x10 cm asi až 8 x 15)1 lžička čínského koření pěti vůní nebo 1 lžíce práškového karí1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry1 vejce2 lžíce moukyrostlinný olej na smažení1 lžička jemně nasekané jarní cibulky (šalotky)1 lžička jemně nasekané čerstvé zelené nebo červené chilli papričky, bez semensůl a pepřsměs soli a pepře při podávání
Postup přípravy:Rozporcujeme každé žebírko na 3-4 menší kusy a vložíme je do mísy se směsí solí, pepře, koření pěti vůní nebo práškového kari a vína.Několikrát je obrátíme, aby se stejně namočily a necháme je 1-2 hodiny marinovat.Smícháme mouku s vejci a postupně v tomto těstě obalíme všechny kousky žebírek.atím v předehřátém woku rozpálíme olej na smažení, až se z něho téměř kouří.Vložíme postupně žebírka a smažíme je asi kždé 4 - 5 minut, pak tyčinkami nebo děrovanou lžící je vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích.Znovu rozpálíme olej a smažíme znovu žebírka ještě 1 minutu.Pak vyjmeme a položíme na papírové ubrousky.Jarní cibulku (šalotku) a chilli papričky přelijeme vřelým olejem a necháme 30-40 vteřin.Žebírka podáváme se směsí soli a pepře ozdobené jarní cibulkou a chilli papričkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME