Vepřové na pánvi wok s cukínami - Pork and Courgette
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 92, 4 porce, čínská kuchyně)
Suroviny:450 g libového vepřového z kýty2 mrkve tence nakrájené šikmo na kolečka55 ml studené vody2 lžíce sójové omáčky1 lžíce kukuřičné mouky1 lžička cukru1/2 lžičky instantní kuřecího vývaru v granulích2 malé cukiny ("courgette"), nebo patisony nasekané jako do zeleninové polévky1 lžíce oleje75 g čerstvých žampionů
Příloha: rýže, asijské nudle
Postup přípravy:Z masa odstraníme všechen tuk a částečně zmrazené (aby se lépe krájelo) nakrájíme tenké řezy napříč vláken.V menší pánvi si uvaříme mrkev nakrájenou na kolečka asi tak během 2 až 3 minuty; musí ale zůstat křupavá (!).V malé misce smícháme studenou vodu se sójovou omáčkou, kukuřičnou moukou, cukrem a granulemi bujónu.Ve woku rozpálíme 1 lžíci oleje a při dosažení vysoké teploty přidáme cukíny ("courgettes") a restujeme 2 až 3 minuty.Pak odstraníme z pánve a ponecháme stranou. Na wok přidáme další lžíci oleje, rozpálíme a vložíme asi polovinu masa a restujeme opět 2 - 3 minuty, až maso přestane být růžové. Maso vyjmeme z pánve a vložíme do něj druhou polovinu masa; restujeme také po dobu asi 2 - 3 minut.Následně vložíme na wok všechno maso a odhrábneme je stranou a na uvolněné místo ve středu pánve nalijeme rozmíchanou moučnou (škrobovou) směs.Varem ji zahustíme, a když se již u dna dělají bublinky, pak vmícháme připravenou uvařenou karotku, "courgettes" a žampiony.Pod poklicí dusíme ještě 1 až 2 minuty.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME