Maďarský vepřový pörkölt 2x
Perkelt neboli maďarský pörkölt - je vedle paprikáše dalším členem oblíbených typicky maďarských pokrmů, ve kterých se trojice ("trinity") surovin (tuk, cibule a paprika) snoubí do báječné harmonie chutí a vůní. Není dnes známo, kdo první přišel na tuto myšlenku tyto suroviny kombinovat. Tuk a cibule byly používány již ve středověké kuchyni. Avšak "gulyas", "pörkölt" a "paprikás" se mohly objevit na stolech hodovníků až koncem 18. století, neboť tehdy se začala v Maďarsku používat (vlivem Turků) ke kořenění jídel paprika. Rychlé a trvalé oblibě těchto jídel snadno porozumíme, když si uvědomíme, že vepřové sádlo bylo v Maďarsku v dřívějších dobách používáno přednostně. Právě chuť, kterou spoluvytváří trojice sádlo-cibule-paprika je zcela jedinečná. Pörkölt může být připraven z masa drůbežího, vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa. Čerstvé hovězí bývá však upředňostňováno. Pro pörkölt krájíme maso asi na 2 cm kostky, v konečné fázi ponecháváme více omáčky, dáme relativně o něco více papriky, avšak v žádném případě nepoužijeme ke kořenění mletý černý pepř nebo majoránku. U nás je tento guláš nazýván "vídeňský guláš" a raději ho připravujeme z hovězí nebo telecí kližky. Aby se cibule dobře rozvařila přidáváme na začátku vaření i trošku octa.
Vepřový pörkölt I
(Anikó Gergely:"Culinaria Hungary", Könemann Verlagsgesellschaft mbH, Cologne, maďarská kuchyně)
Suroviny:800 g libového vepřového z kýty nebo plecka, na 2 cm kostky4 lžíce tuku (sádlo nebo olej)1 velká cibule, nadrobno1/2 lžičky sladké papriky1 velké rajče, na 8 měsíčků2-3 zelené a červené papriky, bez semeníku a nakrájenéna kostičkysůl1 zelená paprika na ozdobu, na prstýnky
Přílohy: knedlíky, nočky, zeleninový salát nebo nakládaná zelenina
Postup přípravy:V kastrolu na tuku zpěníme cibulku dosklovita a pak odstavíme z ohně a přidáme mletou papriku a nakrájené maso.Vrátíme na oheň a za stálého míchání během několika minut osmahneme.Osolíme, přidáme nakrájené čerstvé papriky a kousky rajčete.Kastrol zakryjeme poklicí a ponecháme vše na mírném ohni dusit ve vlastní šťávě; pokud je to však nutné a kapalina se příliš vypaří, přidáme malé množství horké vody.Hotové jídlo ozdobíme nakrájenými prstýnky z čerstvé zelené papriky.Podáváme s knedlíky nebo s noky, čerstvým zeleninovým salátem nebo nakládanou zeleninou.
nahoruPřed několika lety na TV Prima v tehdy populárním pořadu "Prima vařečka" předváděl pozvaný maďarský kuchař působící v Praze přípravu "pravého" maďarského perkeltu. Během pořadu udílel několik rad o přípravě surovin a tak tento recept pro zajímavost uvádím také. V podstatě se však od předešlého moc neliší.
Vepřový perkelt II
("Prima vařečka", TV Prima, březen 2001, maďarská kuchyně)
Suroviny:500 g libového vepřového z plecka, na menší kousky3 lžíce oleje2 cibule, nadrobno1 lžíce sladké paprikyrajský protlak1 rajče1 zelená paprika, nakrájenásůlvývar nebo voda s kostkou polévkového koření
Přílohy: knedlíky, chléb, pečivo
Postup přípravy:Nejdříve připravíme paprikový základ: nakrájenou cibulku osmahneme na oleji a přidáme papriku a stále mícháme, aby se cibulka nepřipálila a nezhořkla.Přidáme kousky masa, (když jsou menší údajně lépe vynikne jeho chuť), které jsme předtím vložili do studené vody a vymáčíme; kousky masa namočené předem do vody se prý lépe hodí k restování, protože nasáknou vodu a maso pak není tolik suché. No nevím, je to zajímavá informace a je logická, ale zkusíme to?? Maso restujeme s paprikou za stálého míchání. Kdyby se případně obsah hrnce přece jen připaloval, (proboha, snad jsme nešli právě teď telefonovat!), pak přidáme krapínek vody.Orestované maso zalijeme vodou nebo vývarem (stačí polévková kostka rozpuštěná ve vodě).Vaříme a hlídáme asi 30 minut až maso změkne a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME