Čínská čajová vejce
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrové:"Domácí čínská kuchařka" Obrazová kuchařka Panoramy, Praha 1988, čínská kuchyně)

Suroviny pro 4 porce:
  • 5 vajec
  • 1 lžíce černého čaje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička směsi"Koření pěti vůni"


  • Postup přípravy:
  • Vajíčka uvaříme na hniličku tj. 6 až 8 minu; při vaření můžeme do vody přidat ocet, pak nám nevyteče tolik bílku, ani když případně skořápka praskne.
  • Důležité je, aby bílek ztuhl.
  • Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme.
  • Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.
  • Pak si připravíme vodu (asi 0,5 l) na vaření: - do vody, přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku směsi "Koření pěti vůní" (směs badyánu, skořice, kmínu, pepře a zázvoru) a do nálevu vložíme vejce tak, aby byla ponořena.
  • Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny.
  • Pak hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout.
  • Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.
  • Před podáváním vejce oloupeme a pod skořápkou se objeví zajímavě zabarvený - mramorovaný bílek.
  • Chuť vajec je překvapivě pikantní.
  • Přitom nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku.
  • Na talíři se sice vejce nevyjímají nejlépe (záleží na aranžování), ale kdo je ochutná, tak malou vadu na kráse jim určitě odpustí.
  • Čajová vejce lze připravit i bez sójové omáčky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]