Vejce naměkko a nahniličku
(J. Fialová aj. "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně", vydání třetí, SZdN Praha, 1959)

Postup přípravy:
Nejlepší pro dokonalou přípravu jsou vejce čerstvá (tzv. čajová), která nemají být starší 14 dní od snesení, a která jsou po celou dobu skladována v chladu. Podle značení vajec EU-kódem poznáme jejich kvalitu podle čísla umístěném na prvním místě (mělo by být na každém vajíčku): 3 - vejce z klecového chovu slepic, nejlevnější; 2 - z halového chovu s podestýlkou; 1 - od slepic z volného výběhu; 0 - z ekologickýcch chovů, nejdražší (6 Kč/ks)

Vejce naměkko uvaříme, když:
  • - je ponoříme do studené vody a postavíme na oheň. Jakmile voda začne vařit, jsou vejce uvařena na měkko tj. bílek je již sražený, ztuhlý a žloutek je ještě tekutý. Vejce rovnoměrněji provaříme při mírném varu než při vaření klokotem.
  • - je vložíme pomocí lžíce do již vařící vody a povaříme 3 minuty a vyndáme je. Před vařením vejce propíchneme na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. Také by neměla být vejce předtím příliš studená, tj. např. rovnou z lednice.

    Vejce na hniličku uvaříme když:
  • je vložíme do horké vody a vaříme 4 až 4,5 minuty. Pak je maličko naťukneme a ponoříme na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala. Nesmějí však vychladnout!

    Doporučené doby vaření:
    V případě, že čas počítáme od okamžiku, kdy voda po vložení vajec začne znova vařit (ode dna se odrazí první velká bublina) a zmírníme příkon tepla tak: - na měkko vaříme po dobu 2,5 - 3 minuty, - na hniličku 4 - 5 minut, - na tvrdo 7 - 8 minut podle velikosti vejce. U drobných vajec odečteme minutu, u obřích naopak minutu připočteme od výše udané doby.

    Několik dalších rad pro vaření vajec:
  • Při vaření dáváme jen vody tolik, aby byla vejce potopená; při nadměrném nožství vody a vařené pod pokličkou praskají.
  • Vejce při vaření nepraskají přidáme li do vody trochu octa nebo soli.
  • Když po uvaření vejce prudce schladíme a oloupeme, tak omezíme namodralé zbarvení bílku u žloutku (reakci železa ze žloutku se sírou z bílku).
    Podle "Kuchařky Nero Wolfa" (str. 12, vydání 1996): vejce naměkko výborně chutnají s topinkami potřenými máslem a s vmíchaným kaviárem, který však servírujeme odděleně na misce.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]