Jak vejce správně vyšlehat do sněhu
(Eva Šafářová "Vejce ve studené a teplé kuchyni", sešity domácího hodpodaření, Práce, Praha 1984)
Zásady přípravy sněhu z bílků:Bílky používáme ke kypření těst a přípravě lehkých pěn; zašleháním vzduchu zvětšují svůj objem sedmkrát až osmkrát.
Bílky můžeme před šleháním nastavit studenou vodou, na jeden bílek přidáme půl lžíce vody.Nádoba (kotlík, metla) ve které bílky šleháme musí být čistá, je-li někde přítomna mastnota, sníh nevyšleháme.
Bílky z čerstvých vajec jsou pružnější.Lépe ušleháme bílky, které den dva odležely na chladném místě.Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme.V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Žloutek a poutko (uzlík) musí být úplně odděleny od šlehaného bílku.Lépe ušleháme starší (řidší) bílky, když k nim přidáme zrnko soli. Šlehání bude trvat déle, ale pěna bude pevná, nebo můžeme přidat místo soli kapku kyseliny (citrónová šťáva, ocet).Také tempo šlehání je rozhodující - začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.Sníh je správně ušlehán, když po vytažení metly zůstanou stát vytažené špičky a neohýbají ce (tzv. šlehání "do špiček"). Další šlehání je již zbytečné a škodlivé. Přešlehaný sníh rychle vlhne a potom špatně kypří pokrm.Abychom bílky "nepřešlehali", přidáme k nim trochu cukru hned, jakmile se vytvoří pěna.Ušlehané bílky nenecháváme stát, ale je hned použijeme.Větší množství zbylých bílků si můžeme usušit a později znovu použít k vyšlehání pěny.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME