Jak vejce správně vyšlehat do sněhu
(Eva Šafářová "Vejce ve studené a teplé kuchyni", sešity domácího hodpodaření, Práce, Praha 1984)

Zásady přípravy sněhu z bílků:
  • Bílky používáme ke kypření těst a přípravě lehkých pěn; zašleháním vzduchu zvětšují svůj objem sedmkrát až osmkrát.
  • Bílky můžeme před šleháním nastavit studenou vodou, na jeden bílek přidáme půl lžíce vody.
  • Nádoba (kotlík, metla) ve které bílky šleháme musí být čistá, je-li někde přítomna mastnota, sníh nevyšleháme.
  • Bílky z čerstvých vajec jsou pružnější.
  • Lépe ušleháme bílky, které den dva odležely na chladném místě.
  • Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme.
  • V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Žloutek a poutko (uzlík) musí být úplně odděleny od šlehaného bílku.
  • Lépe ušleháme starší (řidší) bílky, když k nim přidáme zrnko soli. Šlehání bude trvat déle, ale pěna bude pevná, nebo můžeme přidat místo soli kapku kyseliny (citrónová šťáva, ocet).
  • Také tempo šlehání je rozhodující - začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.
  • Sníh je správně ušlehán, když po vytažení metly zůstanou stát vytažené špičky a neohýbají ce (tzv. šlehání "do špiček"). Další šlehání je již zbytečné a škodlivé. Přešlehaný sníh rychle vlhne a potom špatně kypří pokrm.
  • Abychom bílky "nepřešlehali", přidáme k nim trochu cukru hned, jakmile se vytvoří pěna.
  • Ušlehané bílky nenecháváme stát, ale je hned použijeme.
  • Větší množství zbylých bílků si můžeme usušit a později znovu použít k vyšlehání pěny.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]