Švábské plněné taštišky - Schwaben Maultaschen
(Zdroj: Marions Kochbuch, německá kuchyně)
Maultaschen - jsou specialitou švábské kuchyně; jsou to taštičky z nudlového těsta plněné pečeným masem, špenátem, cibulí a změklou žemlí. "Maul" má německý význam jako "pusa" nebo vulgárněji pak "huba" či "dršťka". Takže by se dalo říci, že jsou to "taštičky (akorát) do huby". V jednotlivých rodinách existuje řada rozmanitých receptů nádivek, které obsahují kombinace například: s vařenou šunkou, šunkovým salámem, mletým maso nebo různými zbytky pečeného masa.
Suroviny:Schwabiche Maultaschen, foto zdroj
Na těsto:
  • 200 g mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
    Na nádivku:
  • 100 g mraženého špenátu
  • 1/2 cibule, nadrobné kostičky
  • 20 g pórku, na kroužky
  • 1/2 lžíce zelené petrželky, nasekané
  • 10 g másla
  • 100 g mletého nebo sekaného masa
  • 50 g masa z vepřové pečeně
  • 50 g šunky nebo šunkového salámu, najemno nasekané
  • 1/2 žemle, rozmočené
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 3/4 litru vývaru k uvaření taštiček
    Pro podávání:
  • 2 cibule, na kroužky
  • máslo


  • Postup přípravy:
  • V míse rozšleháme vejce a přisypeme mouku a přidáme vodu a rukama těsto velmi dobře prohněteme.
  • Pokud se těsto stále lepí na ruce, přidáme trochu mouky, přidávat sůl není třeba.
  • Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.
  • Pak je rozdělíme na tři díly a každý díl rozválíme na slabé pláty a ponecháme je trochu oschnout rozložené na ubruse.
  • Mezitím zmrazený špenát vložíme do hrnce, přidáme trochu vody.
  • Na středně silném plameni špenát rozmrazíme a přebytečnou vodu odpaříme nebo odlejeme.
  • Kostečky cibule, kroužky pórku, nasekanou petrželku podusíme asi na 10 g másla, přidáme vymačkaný rozmrazený špenát, najemno nakrájenou šunku a spolu vše dál dusíme.
  • Ke špenátové směsi přidáme nakrájené pečené vepřové maso (např. zbytek od večeře nebo koupený nářez) a najemno nakrájený šunkový salám nebo šunku.
  • Do malého množství vody namočíme žemli, aby změkla a spolu s vajíčkem ji zamícháme do špenátovo-masové směsi, dochutíme solí a pepřem.
  • Z rozváleného těsta vypíchneme tvořítkem (např. skleničkou) kolečka, do jejich středu nakládáme lžičkou přiměřené množství masové náplně, kolečka přehneme přes nádivku a okraje pevně přitlačíme.
  • Dobře uzavřené taštičky vkládáme do vařícího vývaru a asi 12 minut je zde necháme táhnout - tj. kapalinu nenecháme vařit klokotem, neboť ji udržujeme těsně pod bodem varu.
  • Obě cibule nakrájíme na tenké kroužky, které osmahneme na másle dosklovita.
  • Švábské taštičky "Maultaschen" podáváme ve vývaru s kroužky podušené cibule.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]