Kreplach a kolduny
(Magda Saxlová, Karel Sýs: "Šoulet a jiné básně aneb židovská kuchařka", str. 72, Bon Art a Esprit Praha, 1991, židovská kuchyně)
»"Nejdříve musím milým čtenářům a hlavně čtenářkám povědět co jsou tahle židovská kreplach. Nuže: kreplach jsou knedlíčky nekynuté nebo taštičky třírohé, nadrobno sekaným masem plněné. Jíme je celkem jen čtyřikrát do roka. Letnice jsou jednim z těchto velevýznamných dnů. Jenže o letnicích neplníme kreplach masem a nevaříme je v polévce jako jindy, nýbrž plníme je tentokrát tvarohem a vaříme je zvlášť. Jestli jste ještě nikdy nejedli kreplach, mnoho jste ztratili."«
(Jiří Langer, 1894-1943, básník, publicista a překladatel: "Devět bran", 1937)
Kreplach - židovské wontony Suroviny:
  • 400 g hovězích jater
  • 3 velké cibule, nadrobno
  • 1 narvrdo vařené vajíčko, nasekané
  • sůl a pepř
    Na těsto:
  • 300 g mouky
  • 1 vajíčko
  • trocha vody, dle potřeby

    Postup přípravy:
    Příprava nádivky:
  • Hovězí játra upečeme, vychlazená umeleme a přidáme osmahnutou cibuli.
  • Do směsi vmícháme rozsekané vajíčko natvrdo, osolíme a opepříme
    Příprava těsta:
  • Z vajíčka mouky a trochu vody vypracujeme tuhé vláčné těsto,
    Příprava vlastních kreplach:
  • Těsto tence rozválíme na pomoučeném válu a nakrájíme na malé čtverce.
  • Do středu vložíme nádivku, přehneme a vytvoříme třírohé taštičky a okraje silně přitlačíme.
  • Vaříme v osolené vodě asi 10 minut a Kolduny v polévcepak ještě v rozhřátém tuku po obou stranách osmažíme.
  • Kreplach mohou být samostatnou přílohou nebo vložkou do polévky.

    Varianta nádivky z mletého masa:
  • Taštičky můžeme plnit také nádivkou z drůbežího masa s nasekanou petrželkou nebo z mletého hovězího masa s cibulí a česnekem.
    Varianta bezmasá
  • Taštičky můžeme plnit bezmasou nádivkou připravené z drobně pokrájené cibule, bramborové kaše a strouhaného tvarohu.
  • Cibuli osmahneme, smícháme s bramborovou kaší tvarohem a jedním vajíčkem.

    Kolduny
    Kolduny se velmi podobají kreplach. Nádivka se připravuje z mletého skopového masa, ochuceného majoránkou, česnekem, pepřem a solí. Mají jiný tvar - z těsta se vykrajují kolečka a plní se. Výsledkem jsou tedy zaoblené . . . no prostě kolduny.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]