Zapečené fusilli se sýrem - Fusilli al Formaggio
(Kyle Phillips: "Your Guide to Italian Cuisine", 2006, italská kuchyně)
Těstoviny fusilli - vypadají jako vývrtky či šroubovice; velmi dobře absorbují omáčky, zvláště omáčky se sýrem. Ačkoliv jde spíše o jídlo určené pro podzimní a zimní dny, vůbec není špatné v letních dnech, zvláště je-li podáváno s řízným bílým vínem s ovocnou vůní. Jídlo patří mezi oblíbené ve Valle d´Aosta, dějišti lyžařských disciplin olympijských her "Torino 2006". Valle d´Aosta (Aosta) je historické území (3626 km2) v severozápadním výběžku dnešní Itálie s centrem ve stejnojmenném městě. Na západní straně je odděluje alpské pohoří (Savojské Alpy, Mont Blanc neboli Monte Bianco, 4807 m) od Francie a poněkud severněji sousedí se Švýcarskem (Penninské Alpy, Mattenhorn neboli Monte Cervino 4478). Z východní hranice je zcela obklopeno italským krajem Piemont (Torino) s úrodnou Pádskou nížinou. Piemont dnes území Valle d´Aosta již nezahrnuje. Ve starověku bylo poprve připojeno k Římu (císař August) a v roce 1030 k Savojsku. Po předání většiny Savojska k Francii (1830) nadále zůstalo součástí Italského království.
Olympiáda Turín 2006Suroviny na 4 porce:
  • 450 g těstovin fusilli (šroubovice)
  • 250 g sýra "fontina valdostana" (v nouzi použijeme jiný dobře se tavící poloměkký sýr např. "Blaťácké zlato")
  • 1/3 šálku másla
  • strouhaný parmazán (nebo sýr "Gran Moravia")
  • 4-5 lístků čerstvé šalvěje

    Postup přípravy:
  • Uvedeme mírně osolenou vodu v hrnci do varu, mezitím nakrájíme na tenké proužky sýr fontina (blaťácké zlato).
  • Když voda začne vařit dáme do ní těstoviny.
  • Zatím co se těstoviny vaří, rozehřejeme máslo s vloženými lístky šalvěje.
  • Když jsou těstoviny "al dente", scedíme je, z másla odstraníme lístečky šalvěje, máslo zamícháme do uvařených těstovin spolu s vrchovatou lžící nastrouhaného parmazánu (Gran Moravia).
  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • atím najdmeme dostatečně velkou zapékací mísku a do ní jako první vrstvu rozprostřeme ochucené těstoviny.
  • Těstoviny pokryjeme vrstvou nakrájeného sýra fontina (blaťácké zlato) a dále pokračujeme opět vrstvou těstovin.
  • Plnění nádoby vždy ukončíme vrstvou sýra pak zapečeme během deseti minut a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]