Zapečené flíčky s uzeným masem
(Juliana Fialová:"Česká kuchařka" str 172, Merkur Praha, 1975)

Suroviny:
  • 250 g nudlových čtverečků (flíčků)
  • 300-400 g uzeného
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany
  • máslo na vymazání a houska na vysypání pekáče

    Postup přípravy:
  • Flíčky uvaříme ve vodou zředěném vývaru z uzeného masa a necháme je okapat a uvařené maso velmi drobně pokrájíme.
  • Máslo utřeme se žloutky do pěny, přidáme usekané maso a flíčky.
  • Dobře promícháme a jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Směs vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky a vložíme do předehřáté trouby (180°C)
  • Jakmile se začne pokrm péci, přelijeme celý povrch smetanou.
  • Pečeme asi 30 minut, až je nahoře hnědá a chrupavá kůrka a podáváme se saláty.
    Pokud jsme moc zmlsaní a nebo jsme na pustém ostrově a průmyslově vyráběné flíčky si nemáme kde koupit, uděláme si je podle následujícího receptu. Budou tak skvělé, že kromě výše uvedeného zapékání je můžeme ihned promíchat se sekaným uzeným masem nebo dušenými čerstvými houbami či dušeným zelím a hned se do nich pustit.
    Domácí příprava nudlových čtverečku neboli flíčků
    Suroviny:
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vody
  • hrubá mouka dle potřeby
    Postup přípravy:
  • Z mouky, vajec a vody připravíme tužší těsto.
  • Vyválíme je na 1 mm silný plát, necháme oschnout.
  • Pak nakrájíme pruhy asi 4-5 cm široké a z nich proužky 1 cm široké a proužky nakrájíme na čtverečky.
  • čerstvé domácí flíčky vaříme v osolené vodě jen asi 7 minut.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]