Bani goreng - indonéské pražené nudle
(Soňa Čermáková, Malang, Indonésie, 2001, indonéská kuchyně)

Suroviny:
  • 300 g nudlí (jemné nebo střední špagety)
  • 75 g krevetek
  • 75 g vařeného kuřecího masa
  • 75 g zelené zeleniny (celerová nať, petržel, salát)
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g oleje
  • 2 vejce
  • 50 ml sójové omáčky
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Těstoviny uvaříme a scedíme.
  • Kuřecí maso nakrájíme na drobné kusy a krevety rozřízneme podélně.
  • Nakrájíme zeleninu a rozetřeme česnek.
  • Na oleji osmahneme česnek, přidáme krevety a asi 2 až 3 minuty smažíme.
  • Za stálého míchání přidáme vejce, pak vařené kuřecí maso, nudle zeleninu, sójovou omáčku sůl a pepř.
  • Promícháme a ještě chvíli pražíme a podáváme.
    »Paní Li to zřejmě potěšilo. Zavedla Temnou orchidej přes zadní dvorek do kuchyně. Dívka sundala svrchní oděv a vyhrnula si rukávy. Potom rozdmýchala řežavé uhlíky a rozdělala oheň. Paní Li se posadila na nízkou kuchyňskou stoličku a začala ji sálodlouze vyprávět o svém manželovi, který krátce po její svatbě náhle zemřel. Temná orchidej našla bambusovou krabici s nudlemi. Nakrájela trochu cibule a česneku a ze síťky, pověšené na okně vzaly hrst sušených hub. Zatím co paní Li vyprávěla, Temná orchidej nalila na pánev olej a za stálého míchání dlouhou železnou lžící do něj vhodila nakrájenou zeleninu a přidala sójovou omáčku. V pravou chvíli přihodila na pánev nudle. Kuchyňkou se brzy linula dráždivá vůně. Paní Li přinesla misky, jídelní tyčinky a mísu s nakládanou zeleninou, Posadily se na kuchyňskou lavici a pustily se do jídla

    (Robert van Gulik, 1910-1970, holandský diplomat, autor detektivek: "3x život a skutky soudce Ti - Záhada činského bludiště", Praha 1982)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]