Sambusik - saidské taštičky s mletým masem
("Jak chutná Libanon", seriál TV Spektrum, 2001, arabská kuchyně)

Suroviny:
  • 2 šálky mouky
  • sůl
  • cukr
  • 200 g másla
  • voda podle konzistence těsta
    Příloha: zelenina
  • Na náplň:
  • máslo
  • olej
  • piniové oříšky
  • 600 g nasekané směsi hovězího nebo jehněčího masa
  • pepř a sůl
  • 1/2 lžičky skořice

  • Postup přípravy:
  • Nejprve přesijeme dva hrnky mouky, přidáme sůl a cukr, který po osmažení dodá pokrmu krásně zlatavou barvu.
  • Mouku smícháme s 200 g másla a směs prohněteme rukou, pak přidáme vodu a hněteme dál - droždí nepoužijeme, protože by smažením zhořklo.
  • Po prohnětení uděláme bochánek a necháme těsto nejméně hodinu odpočívat.
  • Pak těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme asi na jeden centimetr tlustou placku, ze které obrácenou skleničkou vykrajujeme kolečka.
  • Do koleček vložíme náplň a přehneme do měsíčku a jeho okraje upevníme stlačením a opakovaným zakroucením okraje pomocí dvou prstů.
  • Tímto způsobem vznikne ozdobný okraj (okraje taštiček směřují v levé ruce z dlaně ven a pravou rukou zaštipujeme a obracíme do vlnovitého vzoru po celém obvodu).
  • Popsaná metoda je snadná a výsledný tvar je elegantní.
    Příprava masové náplně:
  • Na pánev dáme máslo a olej, přidáme a opražíme piniové oříšky.
  • Potom vložíme cibuli a nakonec nasekané hovězí nebo jehněčí maso, pepř a, úplně nakonec přidáme skořici a sůl pro zjemnění chuti.
  • Taštičky usmažíme v rozpáleném rostlinném oleji do světlé hnědé barvy.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]