Sambusik - saidské taštičky s mletým masem ("Jak chutná Libanon", seriál TV Spektrum, 2001, arabská kuchyně)
Suroviny:
2 šálky mouky
sůl
cukr
200 g másla
voda podle konzistence těsta Příloha: zelenina
Na náplň:
máslo
olej
piniové oříšky
600 g nasekané směsi hovězího nebo jehněčího masa
pepř a sůl
1/2 lžičky skořice
Postup přípravy:
Nejprve přesijeme dva hrnky mouky, přidáme sůl a cukr, který po osmažení dodá pokrmu krásně zlatavou barvu.
Mouku smícháme s 200 g másla a směs prohněteme rukou, pak přidáme vodu a hněteme dál - droždí nepoužijeme, protože by smažením zhořklo.
Po prohnětení uděláme bochánek a necháme těsto nejméně hodinu odpočívat.
Pak těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme asi na jeden centimetr tlustou placku, ze které obrácenou skleničkou vykrajujeme kolečka.
Do koleček vložíme náplň a přehneme do měsíčku a jeho okraje upevníme stlačením a opakovaným zakroucením okraje pomocí dvou prstů.
Tímto způsobem vznikne ozdobný okraj (okraje taštiček směřují v levé ruce z dlaně ven a pravou rukou zaštipujeme a obracíme do vlnovitého vzoru po celém obvodu).
Popsaná metoda je snadná a výsledný tvar je elegantní. Příprava masové náplně:
Na pánev dáme máslo a olej, přidáme a opražíme piniové oříšky.
Potom vložíme cibuli a nakonec nasekané hovězí nebo jehněčí maso, pepř a, úplně nakonec přidáme skořici a sůl pro zjemnění chuti.
Taštičky usmažíme v rozpáleném rostlinném oleji do světlé hnědé barvy. nahoru ZPĚT do kapitoly