Zeleninové lasagne zapečené v bešamelové omáčce
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)

Suroviny:
  • baliček s lasagne
  • 20 g čerstvé bazalky
  • 500 g konzervovaných a posekaných rajčat
  • 8 stroužků česneku
  • 120 g strouhaného ementálu
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 ks středně velkých cuket
  • 2 ks větší mrkve
  • 130 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • barevné papriky
    Příloha: zelenina

    Postup přípravy:
  • Lasagne uvaříme v horké vodě (5 minut) a zchladíme ve studené vodě.
  • Mrkev, papriku, a cuketu povaříme v zeleninovém vývaru a vychladlé je pokrájíme na plátky.
  • Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamelovou omáčku.
  • Dno vymazané zapékací nádoby vyložíme obdelníkovými lasagne, zalijeme směsí rajčat, bazalky, česneku a pepře.
  • Potom navrstvíme papriky, cukety a mrkev.
  • Děláme to úhledně (např. v souvislých řadách), aby jsme po nakrojení získali pěkně zbarvenou plochu na řezu.
  • Tento postup opakujeme a kladení vrstev zakončíme položením vrtvy těstovin.
  • Povrch potřeme rozpuštěným máslem, zalijeme bešamelem, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci asi na 30 minut do rozpálené trouby.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]