Masové taštičky Ťiao-C´
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)
Suroviny:
Na náplň:350 g mletého masa1 cibule1 lžíce dezertního (sherry) nebo rýžového vína1/2 lžičky mletého zázvorušpetka badyánušpetka glutasolu50 g nakrájených bambusových výhonků (nebo zelí, paprik, celeru aj.)sůl1 lžíce sójové omáčky2 lžíce vody1 lžička škrobové moučkychilli koření (pálivá paprika)olej na omaštění při podávání
Na těsto:400 g hladké pšeničné mouky a asi 100 ml vody
Na omáčku:2 lžíce sójové omáčky1 lžíce oleje1 chilli koření2 lžíce vývaruzázvor2 stroužky česneku1 lžička octa
Postup přípravy:Z mouky a vody připravíme hladké a tužší těsto, dobře ho propracujeme a necháme půl hodiny odpočinout přikryté utěrkou.Mezitím zpracujeme masovou náplň ze všech v rozpisu uvedených přísad.Nejprve smícháme mleté maso s drobně nakrájenou cibulí, bambusovými výhonky (nebo jinou zeleninou) a pak s ostatními surovinami.Dobře prohněteme, podle potřeby osolíme a dochutíme chilli kořením a masovou směs uložíme do chladu.Z odpočatého těsta vyválíme tenkou placku jako na nudle a sklenkou na vodu vykrajujeme kolečka.Na každé kolečko položíme lžičku masové náplně, přeložíme napůl a okraje taštičky dobře stiskneme, aby se těsto dobře spojilo.Uzavřené plněné taštičky vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme asi 10 minut.Pak je vybereme cedníkem na mísu, lehce pokropíme olejem nebo rozpuštěným sádlem a horké podáváme na míse spolu s omáčkou.Taštičky pojídáme tak, že je máčíme v omáčce, kterou připravíme prošleháním všech nahoře uvedených surovin.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME