Masové taštičky Ťiao-C´
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)
Suroviny:
Na náplň:
  • 350 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce dezertního (sherry) nebo rýžového vína
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka badyánu
  • špetka glutasolu
  • 50 g nakrájených bambusových výhonků (nebo zelí, paprik, celeru aj.)
  • sůl
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička škrobové moučky
  • chilli koření (pálivá paprika)
  • olej na omaštění při podávání
    Na těsto:
  • 400 g hladké pšeničné mouky a asi 100 ml vody
    Na omáčku:
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 chilli koření
  • 2 lžíce vývaru
  • zázvor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička octa

    Postup přípravy:
  • Z mouky a vody připravíme hladké a tužší těsto, dobře ho propracujeme a necháme půl hodiny odpočinout přikryté utěrkou.
  • Mezitím zpracujeme masovou náplň ze všech v rozpisu uvedených přísad.
  • Nejprve smícháme mleté maso s drobně nakrájenou cibulí, bambusovými výhonky (nebo jinou zeleninou) a pak s ostatními surovinami.
  • Dobře prohněteme, podle potřeby osolíme a dochutíme chilli kořením a masovou směs uložíme do chladu.
  • Z odpočatého těsta vyválíme tenkou placku jako na nudle a sklenkou na vodu vykrajujeme kolečka.
  • Na každé kolečko položíme lžičku masové náplně, přeložíme napůl a okraje taštičky dobře stiskneme, aby se těsto dobře spojilo.
  • Uzavřené plněné taštičky vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme asi 10 minut.
  • Pak je vybereme cedníkem na mísu, lehce pokropíme olejem nebo rozpuštěným sádlem a horké podáváme na míse spolu s omáčkou.
  • Taštičky pojídáme tak, že je máčíme v omáčce, kterou připravíme prošleháním všech nahoře uvedených surovin.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]