Jamieho tagliatelle s houbovou směsí
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře", seriál TV BBC2, díl "Vegetariáni", převzato a upraveno pro DDK v březnu 2004, vegetariánská kuchyně)
Tagliatelle - také nazývané "fettuccine", patří mezi těstoviny italského původu. Řadíme je mezi druhy široké od 0,7 cm do 4 cm. Jsou dlouhé, ploché a mají rovné nebo vroubkované okraje. Odpočaté (30 min.) nudlové těsto (z 500 g mouky a 5 vajec) vyválíme na plát silný 1,5 až 2 mm. Plát srolujeme, nakrájíme na šířku asi 6 mm a jednotlivé pruhy oddělíme od sebe, aby lépe proschly než je dáme vařit. Nejčastěji se podávají s dušeným pokrmem (ragú) a domácí vaříme je jen 2 - 3 minuty. Rozmanité druhy hub lze zřejmě dle Jamieho v Londýně nakoupit běžně i v menších obchůdcích. V jednom z nich Jamie koupil od všeho trochu; všechno kupodivu měli: hřiby, lišky, hlívy z Číny, ryzce. V jednom ze svých receptů o houbách Jamie říká: "Do restaurací se kupují spousty skvělých druhů hub, z nichž každá má svůj osobitý charakter, ale takové houby jsou velmi, velmi drahé. Co se týká domácích hub, velikým obloukem se vyhněte drobným žampiónům. Na pořádné polní žampiony nedám dopustit. Mají rozličnou velikost, ale já vždy kupuji plodnice velikosti pivního tácku". My asi nemůžeme být zase tak přísní, prozatím se uskrovníme, co nám nakonec zbývá. Vynahradíme si to však o houbařské sezóně.
Suroviny na 3 porce:
  • směs hub (v sezóně lišky, ryzce, hřiby - jinak žampióny, hlíva ústřičná, namočené: sušené hřiby, jidášovo ucho, shi-take)
  • 4 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • pepř a sůl
  • 3 stroužky česneku, nasekat
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • svazek petrželky (nebo jiné bylinky: majoránku, bazalku aj.)
  • 2 hrsti parmazánu (nebo jiného nastrouhaného tvrdého sýra - DDK)
    Příloha: těstoviny tagliatelle (asi 100 g na osobu)

    Postup přípravy:
  • Nejdříve si postavíme na sporák přiměřeně velký hrnec s osolenou vodou pro uvaření těstovin zatímco si připravíme houby.
  • Pokud máme štěstí a máme k dispozici pestřejší výběr nasbíraných nebo koupených divokých hub, jako jsou např. ryzce, lišky aj., tak je přirozeně rádi použijeme; čím pestřejší bude směs, tím bude výsledek lepší.
  • K těm běžně dostupným v obchodech, jako je hlíva ústřičná, žampiony přidáme případně i asi hodinu namočené sušené houby, jidášovo ucho nebo shi-také.
  • Čerstvé houby můžeme opláchnout ve vodě, ale v podstatě jsou čisté a tak je lepší, když je jenom lehce otřeme jemným štětečkem nebo hadříkem.
  • Větší houby přepůlíme nebo roztrhneme na trochu menší kousky.
  • Pak směs hub vložíme do pánve na hodně rozpálený olej, vypadá to jako velké množství hub, ale vařením se jejich objem hodně zmenší.
  • Musíme mít opravdu dobře rozpálenou pánev, protože když se houby jenom pozvolna uvaří, tak nejsou tak dobré.
  • Na rozpálené pánvi promícháváme, prohazujeme a v momentě, kdy už dostávají pěknou barvu, přidáme pepř a větší špetku soli, tím je hned na začátku pěkně ochutíme a ještě přidáme stroužky nasekaného česneku.
  • Česnek a houby jdou skvěle dohromady, je to výborná kombinace.
  • Vložíme česnek do pánve ke kraji a pak prohodíme obsah pánve a promícháme ho s houbami.
  • Za pár minutek jsou houby hotové, ještě ke konci přidáme citrónovou šťávu, ale jenom opravdu trošku a máme houby připravené.
  • Ochutnáme, případně dochutíme a . . . je to perfektní!
  • Důležité je, na konec vaření přidat dvě lžíce másla, pokrájeného na menší kousky, kdybychom přidali máslo na začátku, máslo by zhnědlo a nebylo by to dobré, pokrm by byl nasládlý a chutnalo by to strašlivě.
  • Takže,proto je velmi důležité máslo přidat až na konec, když už vypneme plyn a máslo necháme rozpustit jen zbytkovým teplem, bez ohřívání.
  • K hotovým houbám přidáme svazek nasekané petrželky, ale můžeme použít i čerstvou majoránku nebo jiné bylinky.
  • Pokud jídlo připravujeme pro vegetariány, je nutno jídlo náležitě ochutit kořením a bylinkami, nechceme jim přece podávat fádní jídla jenom proto, že tam není maso nebo ryby.
  • A teď si všimneme, že když tam již máme máslo, bylinky a citrónovou šťávu, tak jsou houby nádherně lesklé, bude to chutnat naprosto skvěle a čerstvě.
    Příprava těstovin:
  • Mezitím vaříme již ve vroucí osolené vodě těstoviny tagliatelle, jejich vaření trvá asi 4 minuty, ale raději je ještě skusíme, zda jsou již - al dente.
  • Pro tři osoby bude stačit asi tak 200 - 300 gramů.
  • Hotové těstoviny zamícháme do houbového pokrmu.
  • Nemusíme si dělat starosti se zbytkovou vodou v těstovinách, v podstatě naopak ještě trochu odcezené vody vrátíme zpět.
  • Kdybychom ji úplně přecedily, bylo by jídlo moc suché, naopak, přítomná voda se spojí s máslem, skvělou houbovou šťávou a bylinkami na dobrou lesklou omáčku, což je v podstatě to, co chceme.
  • Proto Italové přidávají vždy trochu horké vody z uvařených těstovin zpět, jejich těstovinové pokrmy pak vždy vypadají skvěle a nejsou nikdy suché.
  • Když tak vytvoříme dost omáčky, tak můžete si být jisti, že pokrm bude dokonalý a že se těstoviny nebudou vzájemně lepit.
    Podávání pokrmu:
  • Před podáváním pokrmu přidáme nahoru trochu nasekané petrželky a nastrouhaného parmazánu, případně sýr nastrouháme plochým nožem.
  • Můžeme taky na vytvoření hoblinek sýra použít škrabku na zeleninu a máme opravdu fantastický těstovinový pokrm.
  • Co na přípravě tohoto jídle je nejvíc zajímavé, . . . že vše trvá jen asi tak 5 až 6 minut.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]