Těstoviny "alla" Balzi Rossi
(Z pořadu "Labužník na cestách", kabelová televize MAX1, říjen 2000, recept pochází z "Balzi Rossi Ristorante" v Monte Carlu)

Suroviny:
  • 1 balíček širokých zelených nudlí
  • 3-4 krevetky
  • cuketa
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • rajský protlak
  • feferonky
  • olivový olej

  • Příloha: osmažená zelenina

    Postup přípravy:
  • Cukety nakrájíme na kousky dáme na pánev s horkým olejem, přidáme nasekanou cibuli a asi 2 minuty osmahneme; pak přidáme rajče a krevetky.
  • Po chvíli přidáme rajský protlak, feferonky a smažíme ještě asi jednu minutu.
  • V osolené vodě uvaříme široké zelené těstoviny "al dente", scedíme je a dáme na pánev k osmahnuté zelenině.
  • Dáme na talíř a máme hotovo!
    »I jídla mohou být vyhraněně národní, stejně jako umělecká díla, a stejně jako ona mohou být přijímána a uznávaná v cizině a stávat se součástí nadnárodní, světové kultury. Například Italové dali světu nejen resenanci a operu, ale i risoto a spagety, Anglie zplodila slavný biftek a pudink, Maďaři obohatili světovou kuchyni gulášem - a tak skoro každá země přispěla svým osobitým vkladem do mezinárodního jídelního kotle. Jako každé opravdické dílo národní kultury je i svérázným výtvorem národní kuchyně, obrážející chuť a vůni země. Rád ochutnávám jinde ve světě, zvláště když - na rozdíl třeba od poezie - tu nejsou jazykové přehrady, ba naopak. Ale sebevětší vzájemné ovlivňování nemůže potlačit domácí jídelní tradicionalismus.
    (Jaroslav Vácha, český spisovatel: Cesta a poutníci", Olympia praha 1989)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]