Telecí italienne
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 394, Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)
Telecí italienne - je opravdu výtečný pokrm, zvláště když ho opravdu připravíme z telecího masa. Pokud však nemáme telecí, můžeme pokrm připravit i z vepřových nebo krůtích řízků. Chceme-li, aby se maso udělalo rychleji a bylo měkčí, naklepeme je předem paličkou na maso.
Telecí italienne-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 60 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 675 g brambor pokrájených na kostky
  • 4 tzelecí řízky zaždý po 175 g
  • 1 cibule rozkrojená na 8 klínků
  • 2 rozetřeneé stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíče rajčatového protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 8 zralých spařených a oloupaných rajčat pokrájených na kostky
  • 25 g vypeckovaných oliv rozkrojených na poloviny
  • 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř dle chuti
  • celistvé lístky bazalky na ozdobení

    Postup přípravy:
  • Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm za častého míchání kostky brambor, dokud nezačnou hnědnout.
  • Děrovanou lžící brambory z pánve vyjmeme a dáme stranou.
  • Do pánve vložíme telecí řízky a z každé strany je smažíme 2-3 minuty, dokud se maso na povrchu neuzavře; pak je vyjmeme a dáme stranou.
  • Na stejné pánvi smažíme 2-3 minuty česnek a cibuli.
  • Pak do této pánve přidáme mouku a rajčatový protlak a za neustálého míchání vše 1 minutu podusíme.
  • Postupně přiléváme červené víno a kuřecí vývar a vše vymícháme v hladkou omáčku.
  • Do pánve vložíme zpět opečené brambory a telecí řízky, přidáme oloupaná rajčata, púlené olivy, nasekanou bazalku, sůl a pepř.
  • Vše přemístíme do zapékací mísy a pečeme jednu hodinu v předehřáté troubě při teplotě 180°C.
  • Hotový pokrm ozdobíme listy bazalky a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]