Telecí italienne
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 394, Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Telecí italienne - je opravdu výtečný pokrm, zvláště když ho opravdu připravíme z telecího masa. Pokud však nemáme telecí, můžeme pokrm připravit i z vepřových nebo krůtích řízků. Chceme-li, aby se maso udělalo rychleji a bylo měkčí, naklepeme je předem paličkou na maso.
Suroviny pro 4 osoby:60 g másla1 lžíce olivového oleje675 g brambor pokrájených na kostky4 tzelecí řízky zaždý po 175 g1 cibule rozkrojená na 8 klínků2 rozetřeneé stroužky česneku2 lžíce hladké mouky2 lžíče rajčatového protlaku150 ml červeného vína300 ml kuřecího vývaru8 zralých spařených a oloupaných rajčat pokrájených na kostky25 g vypeckovaných oliv rozkrojených na poloviny2 lžíce nasekaných lístků čerstvé bazalkysůl a pepř dle chuticelistvé lístky bazalky na ozdobení
Postup přípravy:Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm za častého míchání kostky brambor, dokud nezačnou hnědnout.Děrovanou lžící brambory z pánve vyjmeme a dáme stranou.Do pánve vložíme telecí řízky a z každé strany je smažíme 2-3 minuty, dokud se maso na povrchu neuzavře; pak je vyjmeme a dáme stranou.Na stejné pánvi smažíme 2-3 minuty česnek a cibuli.Pak do této pánve přidáme mouku a rajčatový protlak a za neustálého míchání vše 1 minutu podusíme.Postupně přiléváme červené víno a kuřecí vývar a vše vymícháme v hladkou omáčku.Do pánve vložíme zpět opečené brambory a telecí řízky, přidáme oloupaná rajčata, púlené olivy, nasekanou bazalku, sůl a pepř.Vše přemístíme do zapékací mísy a pečeme jednu hodinu v předehřáté troubě při teplotě 180°C.Hotový pokrm ozdobíme listy bazalky a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME