Maďarská telecí kýta plněná těstovinami se zelím
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:
Na náplň:400 g hlávkového zelí; nastrouhané najemno200 g těstovin - flíčkůolejcukr, sůl a pepř podle chuti
Na maso:600 g telecí kýty (4 plátky)50 g rajského protlaku100 ml oleje1 lžička moukysůl, pepř a drcený česnek podle chuti
Postup přípravy:
Příprava náplně:
Hlávkové zelí nastrouháme najemno a mírně osolíme. Několik lžic krystalového cukru necháme zkaramelizovat na rozpáleném oleji, pak přidáme nastrouhané zelí. Okořeníme mletým pepřem, osolíme a ohříváme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří. Pak hotovou směs vmícháme do předem uvařených těstovin.
Příprava a plnění masa
Z telecí kýty ukrojíme čtyři velké plátky, důkladně je rozklepeme a rozprostřeme na ně stejnoměrně těstoviny se zelím. Maso kolem náplně stočíme a pevně svážeme motouzem. Stočený váleček masa na povrchu osolíme, opepříme a potřeme špetkou mletého česneku, pak obalíme v mouce a do červena opečeme na oleji. V kastrolu rozehřejeme rajský protlak, zaprášíme troškou mouky a podlijeme vodou (případně masovým vývarem nebo vývarem z kostky). Opečené masové závitky v této omáčce krátce podusíme. Podáváme nakrájené na plátky, zalité omáčkou a šťávou z pečeného masa.
ZPĚT do kapitolyHOME