Mozzarela v kočárku - Mozzarella in carozza
(Z časopisu "Apetit" str. 70, duben 2007, italská kuchyně)
Mozzarela in varozza - tradiční italský sendvič ze sýra mozzarella, který je vhodný pro děti a jimi také oblíbený. S lehkým salátem a omáčkou může posloužit jako oběd či jako náhrada smaženého sýra. Slovo "varozza" znamená italsky kočár, vozidlo sáně, vagon - sýr si mezi chlebíky lebedí jako panenka v kočárku.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 8 plátků bílého toastového těsta bez kůrky
  • 250 g mozzarelly nakrájené na plátky a pak na proužky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky typu 00
  • 1 velké vejce
  • sůl a pepř na dochucení
  • olivový olej na smažení
  • hotová rajská omáčka nebo kečup jako dip k namáčené

    Postup přípravy:
  • Mezi dva plátky toastového chleba vložíme proužky sýra; volný necháme jen malý okraj.
  • Hodně stiskneme, aby se kraje chleba pokud možno spojily.
  • Měkký bílý toastový chléb nám to však lehce umožní.
  • Mléko vlijeme do hlubokého talíře, mouku dáme do druhého a rozšlehané vejce ze solí a pepřem do třetího.
  • Sendvič krátce namočíme v mléce, důkladně obalíme v mouce a nakonec namočíme ve vejci.
  • Mezitím v hlubším kastrůlku rozehřejeme olej a obalený sendvič v něm osmažíme dozlatova.
  • Do malých misek připravíme rajskou omáčku nebo kečup k namáčení a ihned podáváme.

    Mozzarelu - necháváme po nákupu ponořenou do původním roztoku, až do doby konzumace. Sýr skladujeme na chladném a tmavém místě při teplotě min. 12°C. Pokud ji skladujeme při teplotě nižší, necháme ji před podáváním vystavenou pokojové teplotě aspoň půl hodiny a potom ji na 5 minut ponoříme do teplé lázně. Její čerstvost zjistíme jednak podle štítku na výrobku (trvanlivost je 15-20 dnů), dále hmatem - těsto musí být pružné a podajné.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]