Mozzarela v kočárku - Mozzarella in carozza
(Z časopisu "Apetit" str. 70, duben 2007, italská kuchyně)Mozzarela in varozza - tradiční italský sendvič ze sýra mozzarella, který je vhodný pro děti a jimi také oblíbený. S lehkým salátem a omáčkou může posloužit jako oběd či jako náhrada smaženého sýra. Slovo "varozza" znamená italsky kočár, vozidlo sáně, vagon - sýr si mezi chlebíky lebedí jako panenka v kočárku.
Suroviny pro 4 osoby:8 plátků bílého toastového těsta bez kůrky250 g mozzarelly nakrájené na plátky a pak na proužky150 ml plnotučného mléka3 vrchovaté lžíce hladké mouky typu 001 velké vejcesůl a pepř na dochuceníolivový olej na smaženíhotová rajská omáčka nebo kečup jako dip k namáčené
Postup přípravy:Mezi dva plátky toastového chleba vložíme proužky sýra; volný necháme jen malý okraj. Hodně stiskneme, aby se kraje chleba pokud možno spojily.Měkký bílý toastový chléb nám to však lehce umožní.Mléko vlijeme do hlubokého talíře, mouku dáme do druhého a rozšlehané vejce ze solí a pepřem do třetího.Sendvič krátce namočíme v mléce, důkladně obalíme v mouce a nakonec namočíme ve vejci.Mezitím v hlubším kastrůlku rozehřejeme olej a obalený sendvič v něm osmažíme dozlatova.Do malých misek připravíme rajskou omáčku nebo kečup k namáčení a ihned podáváme.
Mozzarelu - necháváme po nákupu ponořenou do původním roztoku, až do doby konzumace. Sýr skladujeme na chladném a tmavém místě při teplotě min. 12°C. Pokud ji skladujeme při teplotě nižší, necháme ji před podáváním vystavenou pokojové teplotě aspoň půl hodiny a potom ji na 5 minut ponoříme do teplé lázně. Její čerstvost zjistíme jednak podle štítku na výrobku (trvanlivost je 15-20 dnů), dále hmatem - těsto musí být pružné a podajné.
ZPĚT do kapitolyHOME