Francouzský sýr Boursin
(Kristina Kopáčková: "Pikantní pohoštění", sešity domácího hospodaření, sv. 141, Práce Praha 1986, francouzská kuchyně)Boursin - je jemný, krémový tvarohový sýr francouzského původu. Bylo vyroben poprvé v roce 1957 François Boursinem v malém městečku ve francouzské Normandii. V současné době je prodáváno několik druhů s různými příchutěmi.
Suroviny:250 g tvarohu125 g másla1 lžička majoránky1 lžička česnekového prášku nebo rozetřené 3-4 česnekové stroužky1/2 lžičky soli1 lžička bílého mletého pepře1 lžíce kuliček černého pepře
Postup přípravy:Tvaroh rozdrobíme do misky a máslo rozehřejeme na ohni a přilijeme k tvarohu. Přidáme veškeré koření mimo celých kuliček pepře.Pečlivě smícháme a několik minut třeme, necháme v misce ztuhnout v chladničce do druhého dne.V hmoždíři roztlučeme nahrubo pepř a připravíme si ho na prkénko.Z tvarohové hmoty vytváříme vyšší placky (poznámka: ze 125 g tvarohu nám vyjdou čtyři), které obalujeme v hrubě roztlučeném pepři. Pepřem obalené placky zabalíme do alobalu a pak podáváme s bílým chlebem nebo pečivem a zapíjíme vínem.
ZPĚT do kapitolyHOME