Energie 1250 kJ / 300 kcal; bílkoviny 22 g; tuk 22 g; uhlovodany 2,2 g; celkové cukry 1,0 g; vápník 500 mg; fosfor P 350 mg; draslík K 76 mg; sodík Na 630 mg. |
Do skleněné nebo smaltované nádoby nalijeme 2 litry mléka. Přidáme 2 lžíce citrónové šťávy a směs zvolna zahříváme asi na 94°C, nebo těsně pod bod varu. Zahřáté mléko odstavíme z ohně, přikryjeme a necháme v klidu, až se mléko srazí. To může trvat 30 minut až 2 hodiny, podle teploty místnosti. Potom vyložíme větší cedník čistou, řídkou utěrkou, na kterou nalijeme sražené mléko (tvaroh), rohy utěrky svážeme a ricottu necháme nejlépe v chladničce, až se všechny syrovátka scedí.Originální ricotta obsahuje jen mléčné albuminy (laktoalbumin) a nikoliv kasein. Je tudíž velmi snadno stravitelná, vhodná i pro kojence a pro nemocné (diabetiky). Má vysokou nutriční hodnotu, nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. Mezi všemi mléčnými výrobky je to produkt, který obsahuje nejmenší množství tuku. Obsahuje hodně vápníku, fosforu a vitaminu A a B2. Riccota neuvolňuje během skladování syrovátku jako tvaroh, a proto se v průběhu doby její chuť nemění. Plně nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě, ale výborná je i samostatná. Je to ideální pokrm pro ty, kdo se chtějí řídit zásadami moderní zdravé výživy. Hodí se pro přípravu moučníků, dezertů, různých pomazánek, omáček na maso a těstoviny, náplň těstovin nebo zeleninových koláčů. S trochou marmelády je dobrá jako svačina pro malé děti, čerstvou ji můžeme podávat s ovocem nebo zeleninou.