Sójové klíčky
Naklíčením bobů roste v nich obsah vitamínů a dalších látek. Jedna lžíce 3 - 4 denních klíčků má hodnotu 100 mg vitaminu C a ze šálku sóji získáme 4 - 5 šálků klíčků. Můžeme je nakličovat i doma podle následujícícho postupu:
Pěstování sójových klíčků
Sójové boby namočíme do přebytku vlažné vody na dobu 12 hodin. Potom vodu slijeme a semena dáme mezi dvě vrstvy nasáklé buničité vaty. Denně je promýváme vlhčíme. Za 3-6 dní sklízíme klíčky. Sójových klíčků nepojídáme často a mnoho, spíše tak l-2 lžíce denně. Sója obsahuje totiž přes všechny prospěšné složky jednu diskutabilní - rostlinné hormony "fytoestrogeny", které snižují plodnost u mužů. Sójové klíčky používáme do čínských pokrmů, salátů spolu s ovocem. Také se konzervují ve slaném nálevu nakrájené na větší kousky či na nudličky nebo se pro místní potřebu suší či udí.
Obložené toasty se sójovými klíčky
Suroviny:4 lžíce sójových klíčků8 toastů (veka, chléb)máslo2 stroužky česnekusůl a pepř4 plátky sójového salámu tofu4 plátky sýra (eidam a pod.)lžička sezamových semínekpetržel nebo řeřicha na ozdobu
Postup přípravy:Sójové klíčky omyjeme a dáme dáme okapat a opečeme je krátce na oleji.Chléb (toast) potřeme máslem, utřeným česnekem, nahoru umístíme lžíci opečených klíčků, posolíme, opepříme, položíme plátek sójového salámu tofu, petrželku nebo řeřichu. Zakončíme překrytím plátkem sýra a posypáním trochou sezamových semen. Prudce grilujeme, až se sýr roztaví a sezamové semena se opraží.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME