Pastry - základní předpis
Pastry neboli skořepina - je větší miskovitý koláč připravený z uvedeného sýrového těsta. Po upečení skořepinu plníme různými náplněmi - viz další recepty této podkapitoly. Podle tohoto receptu vytvoříme jednu skořepinu. Tento druh slaného plněného moučníku je oblíben v USA a Kanadě
Suroviny:
  • 75 g krémového nízkotučného krémového sýru
  • 150 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • 2 až 3 lžíce studené vody


  • Postup přípravy:
    Pomocí dřevěné vařečky propasírujeme sýr přes síťku do misky. Zvlášť smícháme moukou se solí a tuto směs velmi dobře rozhněteme se sádlem např. rukou nebo pomocí mačkátka, až vzniknou malé drobky podobné drobence na koláče. Do této směsi vidličkou zapracujeme přes síto rozdrobený sýr. Povrch směsi postříkáme jednou lžící studené vody a pomocí vidličky směs provlhčíme, až se vytvoří hrudky. Hrudky odstrčíme na stranu a opakujeme s další dávkou vody, až je těsto dobře provlhlé. Z těsta vytvarujeme kouli. (stejný postup jako když děláme křekhé těsto a to již známe - DDK). Na pomoučeném vále kouli těsto rozválíme na placku. Rozvalujeme od středu do okrajů a tvar těsta vyrovnáme pomocí rukou až vytvoříme placku asi 30 cm v průměru. Je poněkud větší, než je průměr obvyklé koláčové formy (23 cm).
    Těsto přeneseme na koláčovou formu nejlépe pomocí navinutím těsta na váleček a lehce položíme do formy. Vystříháme se přílišného stlačování, protože by těsto po upečení bylo sražené, jen je vytvarujeme ve formě na misku a těsto přesahující hodně přes okraje formy odstraníme. Na okrajích po celém obvodu prsty vytlačíme stejné a pravidelně rozmístěné ozdobné vroubky či záhyby. Nejlépe je vytvoříme stisknutím a mírným povytažením těsta na obvodu formy a to v pravidelných odstupech. Těsto stiskneme a mírně povytáhneme pomocí prstů, nejlépe to jde palcem a ukazovákem ruky. Je to nejen ozdoba, dekorace, ale také nám to napomáhá vyrovnávat smrštění těsta během pečení. Také můžeme formu s těstem překrýt alobalem, napomáhá to také vyrovnávat smrštění těsta během pečení.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]