Postup přípravy: Rozpustíme kvasnice ve vlažném mléce. Vymícháme těsto z mouky, škvarků, žloutků, kyselé smetany a mléka s kvasnicemi rozpuštěnými v mléce, pepřem a ochutíme solí. Jestliže je těsto příliš tuhé přidáme trošku mléka. Zakryjeme a ponecháme na teplém místě vzejít - asi tak 1 hodinu. Když je těsto nakynuté, rozválíme je na pomoučené desce na plát asi 2 cm silný, na kterém vyznačíme nožem mřížku a formičkou nebo kolečkem na těsto vyřízneme placičku asi v průměru asi 3-4 cm. Placičky poklademe na plech a necháme ještě asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme na povrchu rozšlehaným žloutkem a pečeme při 200°C, po dobu asi 40 minut až jsou zlatohnědé. Výtečně chutnají s bílým vínem. nahoru
Škvarkové placky chalupáře (Z časopisu: Chatař a chalupář", s. 41, čís. 9, 1996) Suroviny
500 g polohrubé mouky
250 g škvarků
100 g másla
20 g droždí
250 ml mléka
100 ml bílého vína
sůl a pepř
Postup přípravy: Droždí necháme vykynout v trošce mléka na kvásek. Mouku přesijeme do mísy. Škvarky usekáme na menší kousky, pak vložíme do mísy, spolu s máslem, kváskem, vínem, solí a pepřem. Nejdříve v míse a pak na vále vypracujeme hladké těsto. Hladké a pružné těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout, tj. až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Potom těsto srazíme a několikrát krátce prohněteme, proboucháme a necháme zase několik hodin odpočívat. Těsto konečně rozválíme na placku o tloušťce asi 3/4 cm. Z placky nakrájíme menší kolečka - placičky, nožem nahoře naznačíme pro ozdobu rýhy a potřeme povrch rozšlehaným vejcem. Necháme je ještě asi 20 minut na mírně vymaštěném plechu vykynout, pak upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180 - 190°C) dorůžova (asi 20 -30 minut). nahoru Škvarkové placky z Předhradí (Recept od paní Hanky Rampírové z Předhradí, prosinec 2003) Suroviny:
300 g hladké mouky
1 vejce
1/2 lžičky soli
30 g kvasnic
250g najemno strouhaných vařených brambor
250 g mletých škvarků
mléko dle potřeby (těsto má být měkčí a vláčnější než na knedlíky)
Postup přípravy: Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru a 1 lžíce mléka. Pak přidáme mouku a vejce a zpracujeme hnětením. Přidáme škvarky a brambory a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak je rozválíme na plát asi 1 cm silný a vykrájíme placky. Placky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, kmínem nebo sezamem a solí. Pečeme v rozpálené troubě.