Krevetové briky
("Prima vařečka" TV Prima, 2000, balkánská a mágribská kuchyně)

Suroviny
  • 8 plátků speciálního listového těsta
  • 8 vajec
  • 100 g cibule
  • 50 g petržel
  • 150 g krevet
  • 50 g ementálu
  • sůl, pepř
  • olej
    Na ozdobu:
  • citrón
  • listy hlávkového


  • Postup přípravy:
    Na oleji orestujeme cibulku a petržel. Přidáme sůl, pepř, očištěné a oloupané krevety. Tuto orestovanou směs vložíme do středu čtverce těsta vytvořeného z tenkých placek z vhodného těsta jako na balkánskou pitu. Těsto vytahujeme do kulaté placky a vymačkáváme prsty na co nejmenší tloušťku, až je tenké jako papír. Okraje čtverce natřeme vajíčkem pro pevnější spojení po přehnutí. Před plněním zahneme okraje (2-3 cm) čtverce, aby jsme zabránili vypadávání nádivky během manipulace a při smažení. Směs vloženou do středu čtverce ještě posypeme nastrouhaným ementálem a na závěr na každou porci opatrně rozklepneme vejce2. Čtverec pak přehneme do trojúhelníka, který přeneseme do rozpáleného oleje a v oleji ještě pevněji přitlačíme vařečkou okraje briku k sobě. Osmažíme postupně všechny porce. Po vyjmutí porce ji postavíme do stojánku1 a ozdobíme citrónem a listy salátu.

    Poznámka DDK:
    Stojánek na brik
    - při slavnostnějších chvílích je brik podáván ve stojánku zhotoveného z půlky citrónu a párátek do něj zapíchnutých (čtyři na kratší straně, šest na delší straně v úhlu asi 30 a 45°). Párátka se propletou cik-cak šňůrou o šířce 2 mm zhotovenou opatrným vykrojením z kůry citrónu.

    Vejce v briku - je umístěno doprostřed nádivky v těstě a má být po usmažení ještě polotekuté.

    Briky začínáme jíst - nikoliv na vrcholu trojúhelníku, ale ve středu jeho nejdelší strany, aby případná tekutá část z jejich náplně (vlastně vajíčko naměkko) z něj nevytekla.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]