Krevetové briky ("Prima vařečka" TV Prima, 2000, balkánská a mágribská kuchyně)
Suroviny
8 plátků speciálního listového těsta
8 vajec
100 g cibule
50 g petržel
150 g krevet
50 g ementálu
sůl, pepř
olej Na ozdobu:
citrón
listy hlávkového
Postup přípravy: Na oleji orestujeme cibulku a petržel. Přidáme sůl, pepř, očištěné a oloupané krevety. Tuto orestovanou směs vložíme do středu čtverce těsta vytvořeného z tenkých placek z vhodného těsta jako na balkánskou pitu. Těsto vytahujeme do kulaté placky a vymačkáváme prsty na co nejmenší tloušťku, až je tenké jako papír. Okraje čtverce natřeme vajíčkem pro pevnější spojení po přehnutí. Před plněním zahneme okraje (2-3 cm) čtverce, aby jsme zabránili vypadávání nádivky během manipulace a při smažení. Směs vloženou do středu čtverce ještě posypeme nastrouhaným ementálem a na závěr na každou porci opatrně rozklepneme vejce2. Čtverec pak přehneme do trojúhelníka, který přeneseme do rozpáleného oleje a v oleji ještě pevněji přitlačíme vařečkou okraje briku k sobě. Osmažíme postupně všechny porce. Po vyjmutí porce ji postavíme do stojánku1 a ozdobíme citrónem a listy salátu.
Poznámka DDK:
Stojánek na brik - při slavnostnějších chvílích je brik podáván ve stojánku zhotoveného z půlky citrónu a párátek do něj zapíchnutých (čtyři na kratší straně, šest na delší straně v úhlu asi 30 a 45°). Párátka se propletou cik-cak šňůrou o šířce 2 mm zhotovenou opatrným vykrojením z kůry citrónu.
Vejce v briku - je umístěno doprostřed nádivky v těstě a má být po usmažení ještě polotekuté.
Briky začínáme jíst - nikoliv na vrcholu trojúhelníku, ale ve středu jeho nejdelší strany, aby případná tekutá část z jejich náplně (vlastně vajíčko naměkko) z něj nevytekla.
nahoru ZPĚT do kapitoly