Řecký salát z malých cuket
(Recept vybrán z i-stránek "Poznejte Řecko- řecká kuchyně", v srpnu 2010, řecká kuchyně)Řecký salát z malých cuket - je jednoduchý, velmi snadný a rychlý na přípravu. Je to vynikající nízkokalorický pokrm, který chutná výborně i další den, třeba s celozrnným pečivem. Na dovolené v Řecku se vyplatí vyhnout se velkým restauracím pro turisty a prozkoumat postranní uličky s typickými tavernami – v nich nám jídlo připraví z domácích surovin a podle tradičních receptů. Teprve tady poznáme, jak chutná pravé Řecko. Řecká kuchyně patří k nejoblíbenějším na světě, ačkoli základem mnoha jídel je „jen“ olivový olej a čerstvé maso a zelenina. V kuchyni se tady udržují tradice uplatňované už ve starověku – jednoduchost, kvalitní čerstvé suroviny a přirozená schopnost užívat si jídla a života. Základem velké části řeckých jídel je kvalitní olivový olej. Ten se tady přidává téměř do všeho a každý Řek ho ročně spotřebuje několik desítek litrů. říkají o něm: „Kudy teče, tudy léčí“. Na řeckém stole také nikdy nechybí několik druhů salátů. Zálivku obvykle tvoří olivový olej s citrónovou šťávou, nebo balsamikový ocet. Tady předkládám jeden z nich, který se mně zalíbil.
Suroviny6-8 malých cuket (dlouhých asi 10-12 sm)5 rajčat1 díl jablečného octa nebo citrónové šťávy2 díly olivového olejesůl podle chutiasi 10 oliv1 mladá cibulka, nakrájenásvazek petrželky, nasekané na posypání
Postup přípravy:Malé cukety opláchneme a dáme na 3 minuty do mikrovlnky nebo povaříme nad párou, případně krátce ovaříme přímo v osolené vodě.Pozor! Cukety nesmí být úplně rozměklé!Mezitím připravíme dresink v poměru jednoho dílu jablečného octa nebo citrónové šťávy na dvou dílů olivového oleje a přidáme sůl podle chutiVychladlé cukety nakrájíme na kousky, vhodíme k nim pár oliv a nakrájenou mladou cibulku.Směs pak zalijeme připraveným dresinkem a posypeme nasekanou petrželkou.Podáváme s celozrnným pečivem.
ZPĚT do kapitolyHOME