Balkánský zeleninový salát
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 80, Svépomoc Praha 1989, balkánská kuchaně)
Suroviny1 salátová okurka5 rajčat4 paprikové lusky1 cibule2 lžíce oleje nejlépe olivovéhosůl a pepř1 lžička cukru2 lžičky worcesteru1 lžička hořčice3 - 4 lžíce octa (podle chuti)4 natvrdo vařená vejce
Postup přípravy:Rajčata a okurky omyjeme, okurky oloupáme a obě zeleniny nakrájíme na plátky.Oloupanou cibuli nakrájíme na prstence.nakrájené suroviny vložíme do salátové mísy a přidáme na nudličky nakrájené papriky (bez semen).Vejce rozkrojíme na poloviny, žloutky vyjmeme.Žloutky rozmačkáme vidličkou smícháme s olejem a hořčicí, octem, ososlíme, okořeníme pepřem a ušleháme zálivku.Zálivku nalijeme na zeleninu v míse a lehce promícháme.Při podávání salát posypeme nadrobno pokrájenými bílky.
ZPĚT do kapitolyHOME