Pampeliškový salát
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 110, Nakladatelství Práce Praha, 1989)
Pampeliškový salát - připravíme podobně jako hlávkový salát z mladých, světle zelených lístků pampelišek. Smetanka - pampeliška (Taraxacum officinale) roste na lukách a v zahradách jako plevel. Obsahuje bílé, hořké mléko. Mladé listy neobsahují ještě mléko a hodí se na jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Suroviny
  • 2 - 3 hrsti světle zelených , mladých pampeliškových lístků (tj. množství srovnatelné asi se 2 hlávkovými saláty)
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 1 středně velká cibule na kostičky
  • 4 lžíce oleje
  • asi 2 lžíce vinného nebo jablečného octa (podle chuti)
  • sůl a pepř
  • 2 krajíčky veky
  • olej na opečení veky

    Postup přípravy:
  • Pampeliškové lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky.
  • Mísu vytřeme rozetřeným česnekem, cibuli promícháme v míse s pampeliškovými lístky.
  • Olej rozšleháme se solí a peřem, a až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet.
  • Těsně před podáváním salátu promícháme listy pampelišek se zálivkou.
  • Salát rozdělíme na podávací misky nebo talířky, a na každou porci přidáme dozlatova na oleji opečené malé kostečky veky.
  • Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme do salátu.
  • Poznámka:
    Stejným způsobem můžeme připravit i hlávkový salát nebo salát z čínského zelí.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]