Pampeliškový salát
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 110, Nakladatelství Práce Praha, 1989)Pampeliškový salát - připravíme podobně jako hlávkový salát z mladých, světle zelených lístků pampelišek. Smetanka - pampeliška (Taraxacum officinale) roste na lukách a v zahradách jako plevel. Obsahuje bílé, hořké mléko. Mladé listy neobsahují ještě mléko a hodí se na jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Suroviny2 - 3 hrsti světle zelených , mladých pampeliškových lístků (tj. množství srovnatelné asi se 2 hlávkovými saláty)1 stroužek česneku, rozetřený1 středně velká cibule na kostičky4 lžíce olejeasi 2 lžíce vinného nebo jablečného octa (podle chuti)sůl a pepř2 krajíčky vekyolej na opečení veky
Postup přípravy:Pampeliškové lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky.Mísu vytřeme rozetřeným česnekem, cibuli promícháme v míse s pampeliškovými lístky.Olej rozšleháme se solí a peřem, a až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet.Těsně před podáváním salátu promícháme listy pampelišek se zálivkou.Salát rozdělíme na podávací misky nebo talířky, a na každou porci přidáme dozlatova na oleji opečené malé kostečky veky.Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme do salátu.Poznámka:
Stejným způsobem můžeme připravit i hlávkový salát nebo salát z čínského zelí.
ZPĚT do kapitolyHOME