Zahradní salát - Garden Salad
(Dagmar Lánská: "Koření pro každé vaření", str. 173, Práce Praha 1979, vegetariánská severoamerická kuchyně)Zahradní salát - jak už jeho název napovídá je salát připravený z rozličných druhů většinou syrové zeleniny, které si ti šťastnější si přinesou ze své bio-zahrádky nebo většina z nás zase od svého prodejce zeleniny. K mírnému zasycení obsahuje salát vařené brambory a celer. Zdrojem vitamínů s minerály je dálší syrová zelenina - jako jsou okurky, ředkvičky, paprikové lusky a řeřicha, kterou si sami vypěstujeme v truhlíku aj. To vše je pak úhledně rozloženo na listech hlávkového salátu - lociky. Variant zahradního salátu s kombinacemi různé zeleniny je bezpočet, ten který uvádím je ze severoamerické kuchyně (USA). Tento zahradní salát žářící všemi barvami je ovoněn a ochucen bylinkovou octovou zálivkou, mletou paprikou a nakonec ještě můžeme přidat lehkou nejlépe jogurtovou majonézu. Salát ještě můžeme nakonec, když je na míse, ozdobit kolečky vařených vajíček natvrdo. Lehký zahradní salát můžeme podávat i jako hlavní chod k např. k obědu nebo je vhodný k večeři pro snadné usínání a klidné spaní. Také je milé, když např. na zahradě grilujeme různá masa a pak přinesená mísa vychlazeného zahradního salátu, což může být pro všechny velmi vítaným osvěžením.
Suroviny2 šálky uvařených brambor na kostičky 1/2 šálku vařeného celeru na kostičky1/2 šálku čerstvých oloupaných okurek na kostičky1/2 šálku ředkviček na plátky1/4 šálku nakrajených paprikových lusků na kolečka1/2 šálku řeřichy zahradníhlávkový salát, na listy
Na zálivku:1/2 lžičky nadrobno nakrájené cibule1 lžička estragonového octa1 špetka papriky i pepře1/2 lžičky soli, nebo podle chuti1/2 šálku majonézy nebo jogurtové majonézy (jogurt smíchaný se lžící oleje a 1 žloutkem)
Na ozdobení:vajíčko natvrdo, na kolečka (není nutné)
Postup přípravy: Všechny součásti salátu smícháme a položíme na rozložené listy salátu na mísu.Zalijeme zálivkou a pokropíme jogurtovou majonézou.Hotový salát, když je už načančaný na míse, můžeme přizdobit kolečky vařených vajec natvrdo a vždy však posypat řeřichovými lístky.
ZPĚT do kapitolyHOME