Rychlý cizrnový salát
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 761, Columbus Praha 2000)Rychlý cizrnový salát - je připraven z již uvařené konzervované cizrny, namísto sušených cizrnových bobů. To přípravu salátu značně urychlí. Pokud neseženeme konzervovanou cizrnu, nezbývá než předem uvařit sušené, nejlépe namočené přes noc tyto "beraní hlavy" doměkka, stejně jak jsme zvyklí např. u fazolí. Salát má lákavý vzhled a můžeme jej podávat samotný nebo s masem grilovaným či pečeným. Kdysi u nás v obchodech zcela neznámá cizrna již zdomácněla a lze ji získat jak sušenou, tak konzervovanou ve všech dobrých obchodech. Z hlediska "nutričních vlastností" patří cizrna mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Kvalita semen je daná vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny (škrob cca 47%, rozpustné cukry 5-9%, bílkovin 15-30%, vláknina 5-19%). Je také bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15, proto bude tento lehký salát pro naše zdraví jen přínosem.
Suroviny400 g konzervované cizrny4 mrkve, očištěné, na malé kousky1 svazek jarních cibulek (šalotek), na malé kousky1 středně velká okurka, na silnější plátky a pak na měsíčky1/2 lžičky soli1/2 lžičky pepře3 lžíce citrónové šťávy1 červená paprika, na tenké proužky
Postup přípravy:Měkkou cizrnu necháme okapat a dáme do mísy na salát.Mrkve, jarní cibulky (šalotky) a okurku přidáme k cizrně do mísy a promícháme.Osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou.Pomocí dvou lžic vše jemně promícháme.Proužky červené papriky naaranžujeme nakonec až nahoru na salát.Salát ihned podáváme nebo jej necháme v lednici vychladit a podáváme samotný nebo s kuřecím masem tehdy, až je třeba.
ZPĚT do kapitoly
HOME