Marocký salát s kuskusem a cizrnou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str.719, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)

Suroviny:
  • 175 g kus-kusu
  • 175 g cizrny uvařené do měkka nebo z konzervy
  • 1 svazek šalotek, nasekaná nadrobno
  • 1 menší zelená paprika, nasekaná
  • 10 cm kousek okurky, nasekané
  • 2 pomeranče
  • 60 g rozinek
  • sůl a pepř
  • čerstvá máta na ozdobu
    Na zálivku:
  • kůra z 1 pomeranče, jemně nasekaná
  • 1 lžíce máty, nasekané
  • 150 ml bílého jogurtu


  • Postup přípravy:
  • Kus-kus vaříme 15 minut ve vodě uvedené k varu (nebo v páře), aby nabobtnal a změkl, pak ho vidličkou zlehka promícháme.
  • Do kus-kusu nasypeme posekanou jarní cibulku, zelenou papriku, okurek, jako máslíčko uvařenou měkkou cizrnu, rozinky, osolíme a opepříme podle chuti a opět zlehka promícháme.
    Jogurtovou zálivku
  • - připravíme promícháním všech uvedených surovin a přelijeme jí kus-kusovou směs na misce.
  • Ostrým nožem oddělíme kůru a dužinu pomerančů. Dužinu rozdělíme na dílky a odstraníme z jejich povrchu nahořklou bílou blánu.
  • Talíř úhledně pokryjeme listy salátu, na něho naklademe kus-kusovou směs se zálivkou, ozdobíme dílky pomerančů a snítky máty.

    Poznámka DDK:
    Kus-kus (kouss-kouss)
    - je hrubozrnná krupice z tvrdé pšenice. Přijímá dobře chutě zálivek a je k dostání v každém lepším obchodě. Jeho dřívější přípravu shlukování zrníček krupice, která je popsána v DDK v podání E. de Pomiana ve stejnojmenném receptu, již nemusíme používat. Kus-kus můžeme také zaměnit za dnes dostupný bulgur, který vůbec nemusíme vařit; stačí ho jen předem namočit a nechat zbobtnat (20 - 30 min.), a až je měkký jen zamíchat do zeleniny.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]