Marocký salát s kuskusem a cizrnou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str.719, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)
Suroviny:175 g kus-kusu175 g cizrny uvařené do měkka nebo z konzervy1 svazek šalotek, nasekaná nadrobno1 menší zelená paprika, nasekaná10 cm kousek okurky, nasekané2 pomeranče60 g rozineksůl a pepřčerstvá máta na ozdobu
Na zálivku:kůra z 1 pomeranče, jemně nasekaná1 lžíce máty, nasekané150 ml bílého jogurtu
Postup přípravy:Kus-kus vaříme 15 minut ve vodě uvedené k varu (nebo v páře), aby nabobtnal a změkl, pak ho vidličkou zlehka promícháme.Do kus-kusu nasypeme posekanou jarní cibulku, zelenou papriku, okurek, jako máslíčko uvařenou měkkou cizrnu, rozinky, osolíme a opepříme podle chuti a opět zlehka promícháme.
Jogurtovou zálivku- připravíme promícháním všech uvedených surovin a přelijeme jí kus-kusovou směs na misce. Ostrým nožem oddělíme kůru a dužinu pomerančů. Dužinu rozdělíme na dílky a odstraníme z jejich povrchu nahořklou bílou blánu.Talíř úhledně pokryjeme listy salátu, na něho naklademe kus-kusovou směs se zálivkou, ozdobíme dílky pomerančů a snítky máty.
Poznámka DDK:
Kus-kus (kouss-kouss) - je hrubozrnná krupice z tvrdé pšenice. Přijímá dobře chutě zálivek a je k dostání v každém lepším obchodě. Jeho dřívější přípravu shlukování zrníček krupice, která je popsána v DDK v podání E. de Pomiana ve stejnojmenném receptu, již nemusíme používat. Kus-kus můžeme také zaměnit za dnes dostupný bulgur, který vůbec nemusíme vařit; stačí ho jen předem namočit a nechat zbobtnat (20 - 30 min.), a až je měkký jen zamíchat do zeleniny.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME