Zeleninový salát s těstovinami
(Jamie Olivier: "Šéfkuchař bez čepice", TV Spektrum, červen 2001)

Suroviny
  • roketa nebo řeřicha apod.
  • červené a zelené papriky
  • fazolové výhonky
  • čerstvý špenát
  • listy koriandru
  • kešu oříšky
  • 1 balíček těstovin
  • balsamikový ocet na konečné dochucení
  • Na zálivku:
  • chilli papričky
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor
  • šťáva ze 4 limetek
  • sójová omáčka
  • 1 lžička sezamového oleje
  • olivový olej (2 až 3 krát víc než citrónové šťávy)

  • Postup přípravy:
  • Uděláme dobrý salát s těstovin a zeleniny, k tomu potřebujeme roketu nebo řeřichu, červené a zelené papriky, fazolové výhonky, balsamikový ocet a ještě přidáme krásný špenát a taky listy koriandru a ještě jarní cibulky.
  • Můžeme mít čtyři věci, nebo můžeme mít deset věcí, hlavní je, aby to bylo pěkně křupavé a hezky to vypadalo.
  • Přidáme ještě kešu oříšky; vždy když na ně narazíme, je to příjemné překvapení.
  • Těstoviny uvaříme a necháme je okapat.
  • Mezitím připravíme zálivku nejlépe ve skleničce se šroubovým víčkem.
  • Do skleníčky dáme chilli i se semínkami, česnek - ale jen trochu na chuť v pozadí, zázvor asi jako palec najemno nasekaný, šťávu ze čtyř limetek, které pořádně vymačkáme, pár lžic sójové omáčky, jednu lžíci sezamového oleje (nepřehnat to, je hodně výrazný!).
  • Pak přidáme 2 až 3 krát tolik oleje, co jsme dali limetkové šťávy.
  • Zavřeme skleničku víčkem a obsah pěkně protřepeme.
  • Na zeleninu nalijeme část zálivky a zbytek si uschováme přímo ve skleničce v chladničce na další salát.
  • Zeleninu položíme na okapané nudle v míse a pěkně odspodu promícháme, případně dochutíme balsamikovým octem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]