Salát z červené řepy a fazolí
("Svět kuchyně", čís. 27, vydal Radian P.O. Ostrava-Havířov, 2002)
Salát z červené řepy s fazolemi - výjimečně přispívá k naší tělesné kondici, duševní pohodě a zdraví, neboť obsahuje hodnotné bílkoviny z luštěnin, je plničký vitamínů (A, B, C), minerálních látek (včetně P) a důležitých antioxidantů. Jedna porce salátu obsahuje 153 kcal. Zejména je zde prospěšná červená řepa, která obsahuje 90 % vody, 7% cukrů a působí v organismu zásaditě; díky vysokému obsahu minerálních látek (sodík 250 mg/100 g; draslík 120 mg/1000g; vápník 40 mg/100 g) dále obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, "antokyanů", bránicích křehkosti cév. Obsah vitamín C je 8-15 mg/100 g; mnohem víc je ho v listech, vitamín B1, kyselinu listovou (vitamín B9) a další. Velmi se cení obsah "betainu", který působí proti kornatění cév a působí kladně na činnost jater. Červená řepa působí močopudně, povzbuzuje činnost žaludku, střev, jater a tvorbu žluči, snižuje riziko vzniku nádorů. Co si můžeme více přát! Proto ani chvilku neváhejme s přípravou pro nás tak prospěšného salátu.
Salat z červené řepy a fazolí-foto zdrojSuroviny:
  • 300 g červené řepy
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 2 kvašené okurky, na hranolky
  • 1 malý pórek, nakrájet
  • 3 lžíce rostlinného oleje, (nejlépe olivového oleje)
  • 1 lžíce vinného octa, (nejlépe aceto balsamico)
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • špetka cukru
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Červenou řepu vydrhneme kartáčkem pod tekutou vodou a vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Pokud přidáme k červené řepě během vaření špetku kyseliny citrónové nebo několik kapek citrónové šťávy, zachová si svoji původní krásně červenou barvu.
  • Po vychlazení oloupeme a nakrájíme na hranolky.
  • Fazole scedíme, okurky nakrájíme také na hranolky.
  • Pórek důkladně omyjeme, podélně rozpůlíme a sešikma nakrájíme na plátky.
  • V míse smícháme olej, sůl, cukr, pepř a nasekanou petrželovou nať.
  • Přidáme ostatní suroviny, promícháme a odložíme na jednu hodinu na chladné místo.
  • Podáváme.

    Poznámka DDK - při přípravě salátu můžeme popustit uzdu své fantazii a jeho složení tvůrčím způsobem přizpůsobit surovinám, které zrovna máme doma na skladě. Tak např. jsem použil odcezené fazole z plechovky (400 g) se sterilovanými bílými fazolemi v kořeněné rajčatové omáčce - "Chilli Beans" od italské firmy Gabriela. Salát připravíme jak je uvedeno výše jenom ještě např. obměníme "kvašáky" za konzervované kyselé okurky a místo pórku můžeme dát jarní cibulku, cibuli nebo v chladničce nalezenou cibuli naloženou v kyselém nálevu. Cukr a sůl přidáváme až podle konečné chuti salátu, ale většinou již nejsou třeba. Mírně pikantní salát můžeme podávat jako zdravý a sytý hlavní chod s kukuřičnými lupínky navršenými na každé porci.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]