Švédský sleďový salát
(Magazín zájmů a zálib "UM", str. 61, Panorama Praha, 1989, švédská kuchyně)
Suroviny 1 menší sklenice naložené červené řepy3 kyselejší jablka4 větší vařené studené brambory2 vejce uvařená natvrdo1 majolka1 kelimek kysané smetanysůl a pepř
Postup přípravy: Zavináče podélně rozdělíme na dvě půlky, odkrojíme ploutve a pokrájíme na větší kousky.Brambory nakrájíme na kostičky, jako když připravujeme bramborový salát, přidáme na kostičky pokrájenou červenou řepu i s nálevem a jablka.Vše promícháme a necháme v chladu uležet nejméně 24 hodin.Před podáváním vmícháme kysanou smetanu s majolkou, solí a pepřem podle chuti.Ozdobíme natvrdo vařeným sekanými vejci.Při slavnostní příležitosti podáváme k salátu neslazenou ušlehanou smetanu, která chuť salátu ještě zjemní.
ZPĚT do kapitolyHOME