Salát z lososa se sýrem a olivami (Tamás Jenei: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005)
Suroviny:
300 g lososa
2 svazky čerstvého kopru
20 g kapar
100 g černých oliv
sůl a pepř
citrónová šťáva podle chuti
olivový olej
100 g plísňového sýra (niva) Na marinádu:
olivový olej, cukr, sůl, kopr a pepř
Příloha: topinky
Postup přípravy: Předem naložíme maso lososa do marinády. Marinádu připravíme ze směsi olivového oleje, cukru, soli, kopru a pepře. Rybu vložíme do marinády ve vzduchotěsné nádobě nebo v plastovém pytlíku. Necháme odležet několik dní při 0°C. Před přípravou vyndáme maso ryby z marinády, odstraníme kosti a nakrájíme na kousky. Přidáme dva svazky čerstvého kopru nakrájeného nadrobno, kapary a černéch olivy. Ochutíme solí, pepřem citrónovou šťávou a pokapeme olivovým olejem. Do směsi s rybou nastrouháme plísňového sýr např. niva a důkladně promícháme. Necháme odležet asi půl hodiny při pokojové teplotě. Směsí naplníme libovolnou formu (skleněnou misku a pod.), kterou předem vytřeme olejem. Náplň formy vyklopíme jako úhledný kopeček na talíř, odzdobíme koprem nebo jinými bylinkami a podáváme s opékanými toasty.