Salát s rajčaty, mozzarellou a pestem s lilkem - Tomato and Mozzarella Salad
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, italská kuchyně)
Tomato and Mozzarella Salad Recipe - je vylepšená obdoba italského národního jídla "Insalata Caprese". Je obohaceno o předem připravené bazalkové pesto s sýrem parmazánem nebo Gran Moravia. Pesto je ještě navíc smícháno s kostičkami orestovaného lilku. Tento letní pokrm může příjemně doplňovat jakékoliv středomořské hlavní jídlo.

Suroviny:
  • 6 rajčat
  • 1 velký lilek
  • 100 ml extra virgin olivového oleje
  • 3 bochánky (3 x cca 125 g) mozzarelly ve slaném nálevu
  • 75 g listů bazalky
  • 45 g petrželkové natě
  • 55 g piniových oříšků
  • 4 stroužky česneku
  • 75 g sýru parmazánu, nastrouhaného
  • 300 ml olivového oleje

    Postup přípravy:
    Osmahnutí píniových oříšků na pánvi
  • Na suché pánvi na středně prudkém ohni osmahneme za občasného prohazování píniové oříšky.
  • Oříšky olej již obsahují, takže další není potřeba přidávat.
  • Když jsou oříšky nahnědlé, odstraníme je z ohně.
    Příprava pesta
  • Všechny suroviny pro pesto kromě olivového oleje vložíme do mixéru.
  • Nejprve přidáme osmahnuté piniové oříšky, pak přidáme parmazán, česnek, bazalku a petrželku a mixujeme asi jednu minutu.
  • Přidáme olej a za pomalých otáček smícháme všechny suroviny přeměníme na pastu.
  • Vypneme mixér, směs-pesto přelijeme do misky a ochutíme solí a pepřem.
    Blanžírování a loupání rajčat
  • Z rajčat vyřízneme očka po stopkách a na opačném konci rajčet nařízneme slupku ostrým nožem do křížku.
  • Tak zajistíme snadnější oloupání slupky po blanžírování.
  • V kastrolu uvedeme do varu asi jeden litr vody, do vařící vody ponoříme naříznutá rajčata a necháme je zde 10 vteřin - nikoliv déle!
  • Pak je dírovanou naběračkou vybereme a ponoříme do studené vody s ledem.
  • Asi po jedné minutě je vyjmeme a slupku snadno sloupneme.
  • Také připravíme lilek krestování, ta že ho sloupneme a nakrájíme dužinu na malé kostky.
  • Na pánev se silnějším dnem nalijeme čtyři lžíce olivového oleje a do horkého přisypeme kostky z lilku.
  • Za stálého míchání či občasného prohazování je osmahneme do mírně nahnědlé barvy.
  • Kostky lilku nasypeme na síto a odcedíme přebytečný olej.
  • Ještě horké kostky lilku přesypeme do misky a smícháme se sedmi lžícemi výše připraveného pesta; nakonec přidáme zbývající olivový olej.
    Úprava oloupaných rajčat a mozzarely
  • Blanžírovaná oloupaná rajčata nakrájíme na tenká (1 cm) kolečka.
  • Na stejně silná kolečka nakrájíme i bochánky mozzarely.
    Úprava a podávání salátu
  • Na podávací podnos (talíř) střídavě naskládáme kolečka rajčat a mozzarely tak, aby se částečně překrývaly. V konečné fázi naneseme lžící na povrch rajčat a mozzarely pesto s lilkem.
  • Dochutíme pepřem a nabídneme k letnímu potěšení hostům i sobě . . . a vzpomínáme na dovolenou u Středozemního moře. Ach jo...!

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Tomato And Mozzarella Salad - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]