Salát s rajčaty, mozzarellou a pestem s lilkem - Tomato and Mozzarella Salad
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, italská kuchyně)Tomato and Mozzarella Salad Recipe - je vylepšená obdoba italského národního jídla "Insalata Caprese". Je obohaceno o předem připravené bazalkové pesto s sýrem parmazánem nebo Gran Moravia. Pesto je ještě navíc smícháno s kostičkami orestovaného lilku. Tento letní pokrm může příjemně doplňovat jakékoliv středomořské hlavní jídlo.
Suroviny:6 rajčat1 velký lilek100 ml extra virgin olivového oleje3 bochánky (3 x cca 125 g) mozzarelly ve slaném nálevu75 g listů bazalky45 g petrželkové natě55 g piniových oříšků4 stroužky česneku75 g sýru parmazánu, nastrouhaného300 ml olivového oleje
Postup přípravy:
Osmahnutí píniových oříšků na pánviNa suché pánvi na středně prudkém ohni osmahneme za občasného prohazování píniové oříšky. Oříšky olej již obsahují, takže další není potřeba přidávat. Když jsou oříšky nahnědlé, odstraníme je z ohně.
Příprava pestaVšechny suroviny pro pesto kromě olivového oleje vložíme do mixéru. Nejprve přidáme osmahnuté piniové oříšky, pak přidáme parmazán, česnek, bazalku a petrželku a mixujeme asi jednu minutu.Přidáme olej a za pomalých otáček smícháme všechny suroviny přeměníme na pastu. Vypneme mixér, směs-pesto přelijeme do misky a ochutíme solí a pepřem.
Blanžírování a loupání rajčatZ rajčat vyřízneme očka po stopkách a na opačném konci rajčet nařízneme slupku ostrým nožem do křížku.Tak zajistíme snadnější oloupání slupky po blanžírování. V kastrolu uvedeme do varu asi jeden litr vody, do vařící vody ponoříme naříznutá rajčata a necháme je zde 10 vteřin - nikoliv déle! Pak je dírovanou naběračkou vybereme a ponoříme do studené vody s ledem.Asi po jedné minutě je vyjmeme a slupku snadno sloupneme. Také připravíme lilek krestování, ta že ho sloupneme a nakrájíme dužinu na malé kostky. Na pánev se silnějším dnem nalijeme čtyři lžíce olivového oleje a do horkého přisypeme kostky z lilku.Za stálého míchání či občasného prohazování je osmahneme do mírně nahnědlé barvy.Kostky lilku nasypeme na síto a odcedíme přebytečný olej.Ještě horké kostky lilku přesypeme do misky a smícháme se sedmi lžícemi výše připraveného pesta; nakonec přidáme zbývající olivový olej.
Úprava oloupaných rajčat a mozzarelyBlanžírovaná oloupaná rajčata nakrájíme na tenká (1 cm) kolečka. Na stejně silná kolečka nakrájíme i bochánky mozzarely.
Úprava a podávání salátuNa podávací podnos (talíř) střídavě naskládáme kolečka rajčat a mozzarely tak, aby se částečně překrývaly. V konečné fázi naneseme lžící na povrch rajčat a mozzarely pesto s lilkem.Dochutíme pepřem a nabídneme k letnímu potěšení hostům i sobě . . . a vzpomínáme na dovolenou u Středozemního moře. Ach jo...!
Instrukční VIDEO:How To Make Tomato And Mozzarella Salad - instruktážní video ze stránky videojugBETA
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME