Salát s fazolemi a zeleninou
(Lidové noviny, "Recepty pro mlsné jazýčky", 1969, balkánská kuchyně)
Suroviny pro 6 porcí:300 g bílých fazolí2 cibule1 hřebíčekbylinková směs1 červená paprika1 zelená paprika1 salátová okurkasůl a pepř2 lžíce octa4 lžíce olivového oleje1 g nitkového šafránu
Postup přípravy:Fazole uvaříme nadvakrát, nejprve dáme fazole do velkého množství studené vody a vaříme je 30 až 40 minut.Necháme je okapat na cedníku a znova povaříme, ale tentokrát je dáme rovnou do vroucí vody, do níž jsme přidali cibuli se zabodnutým hřebíčkem a čerstvé bylinky (bazalka, saturejka a pod). Osolíme a opepříme.Fazole se musí vařit do změknutí tj. 1,5 až 2 hodiny.Scedíme je a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.Mezitím očistíme papriky a nakrájíme na drobné kostičky, okurku oloupeme vybereme jádra lžičkou a nakrájíme také na kostky, cibuli oloupeme a nasekáme na drobnější kousky.Ochutíme octem, olejem, osolíme, opepříme. Před podáváním můžeme i ozdobit černými olivami a přidat šafrán.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME