Salát s fazolemi a zeleninou
(Lidové noviny, "Recepty pro mlsné jazýčky", 1969, balkánská kuchyně)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 300 g bílých fazolí
  • 2 cibule
  • 1 hřebíček
  • bylinková směs
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 salátová okurka
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 g nitkového šafránu

    Postup přípravy:
  • Fazole uvaříme nadvakrát, nejprve dáme fazole do velkého množství studené vody a vaříme je 30 až 40 minut.
  • Necháme je okapat na cedníku a znova povaříme, ale tentokrát je dáme rovnou do vroucí vody, do níž jsme přidali cibuli se zabodnutým hřebíčkem a čerstvé bylinky (bazalka, saturejka a pod).
  • Osolíme a opepříme.
  • Fazole se musí vařit do změknutí tj. 1,5 až 2 hodiny.
  • Scedíme je a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Mezitím očistíme papriky a nakrájíme na drobné kostičky, okurku oloupeme vybereme jádra lžičkou a nakrájíme také na kostky, cibuli oloupeme a nasekáme na drobnější kousky.
  • Ochutíme octem, olejem, osolíme, opepříme.
  • Před podáváním můžeme i ozdobit černými olivami a přidat šafrán.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]