Základní zálivka na saláty podle SD - Slimmers´Delights
("Slimmers´ Delights", Better Homes and Gardens Books, Velká Británie, str. 18, 1989)
Suroviny1 lžíce hladké mouky2 lžíce cukru1 lžička muškátového prášku165 ml kysaného mléka2 mírně rozšlehané žloutky3 lžíce octa
(15 cal/lžíce)
Postup přípravy:Na středně velké misce smícháme mouku, cukr, muškát a půl lžičky soli.Pomalu zamícháváme na mírném ohni mléko, přidáváme moučnou směs dokud a mícháme dokud směs nezhoustne a nezačne vřít.Potom směs ještě za míchání povaříme 2 minuty.Sundáme z ohně a horkou směs postupně zamícháváme metličkou do žloutků.Vrátíme na pánev a uvedeme opět do varu za stálého míchání a vaříme znovu asi dvě minuty a pak promícháme. Hotovou zálivku nalijeme do nádobky se šroubovým uzávěrem uložíme do chladničky, kde ji můžeme skladovat až jeden týden. Tuto zálivku používáme na zeleninové saláty nebo jako sendvičovou pomazánku. Zálivka je použita v řadě receptů DDK vybraných z kuchařky s kaloricky odlehčenými pokrmy "Slimmers´Delights" a je vždy zde označena písmeny SD.
Poznámka DDK:
Čerstvé zeleninové saláty - připravujeme pokud možno těsně před podáváním, protože působení tepla a světla snižuje jejich biologickou hodnotu. Tato zásada platí o zelenině obecně.
ZPĚT do kapitoly
HOME