Celerový salát Waldorf 2x
Salát Waldorf - připravil poprvé v letech 1890-1896 (prameny se různí) Oscar Tschirk, vrchní číšník ("maître d'hôtel") hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku. Salát zaznamenal okamžitě velký úspěch, který přetrvává dodnes. Původní verze salátu obsahovala pouze kyselejší jablka (Granny Smith), celer a majonézu. Nasekané ořechy se staly jeho neoddělitelnou součástí až o něco později. Salát Waldorf je obvykle podáván na listech hlávkového salátu. Dnes se často v salátu objevují, místo bobulek hroznů, předem v horké vodě nabobtnalé a pak pořádně vymačkané rozinky. Také místo majonézy nebo tučné smetany se dnes v řadě verzí používá směs odlehčené light-majonézy a bílého jogurtu v obj. poměru 1:1.
Celerový salát Waldorf - varianta receptu z 1893
Suroviny pro 4 porce:
  • 2 šálky červených + zelených, kyselejších jablek, oloupaná, na plátky
  • 1 šálek celeru, očištěný, na nudličky
  • 1/3 šálku nasekaných jader vlašského ořechu
  • 2 vrchovaté lžíce light-majonézového dresinku (nebo jiné netučné obdoby)
  • 1 lžička medu
  • citrónová šťáva, podle chuti
  • bobule zeleného hroznového vína
  • třešňový likér "maraschino" (není nutný)
  • listy hlávkového salátu, při podávání


  • Postup přípravy:
  • Smícháme majonézový dresink, med a citrónovou šťávu.
  • Směs spojíme se zbývajícími surovinami kromě bobulí hrozna a likéru, ty budou až na ozdobu při podávání.
  • Hotový salát necháme v chladničce až téměř ledově vychladit, nejlépe přes noc.
  • Salát Waldorf podáváme na talíři navršený na listy hlávkového salátu a ozdobený zelenými bobulemi hroznového vína nebo polité třešňovicí "maraschino".
    nahoru

    Celerový salát Waldorf
    (Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", Svépomoc Praha, 1989 a časopis "Chef gurmán", č. 569, str. 13, recept upraven podle DDK)
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 celer, očištěný, na čtvrtky
  • 2 lžíce octa
  • 3 kyselejší jablka, 2 ks oloupané bez jadřinců, na kostičky, 1 ks na plátky na zdobení
  • 8 vlašských ořechů, jádra rozsekaná nadrobno
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • šťáva z půlky citrónu


  • Postup přípravy:
  • Čtvrtky očištěného celeru zlehka ovaříme do poloměkka v osolené vodě do které přidáme ocet, aby celer nezhnědl.
  • Pak je nakrájíme na hrubší nudličky a pokapeme citrónovou šťávou.
  • Kostičky ze dvou jablek, také hned pokapané citrónovou šťávou (opět zabránění zhnědnutí = okysličení) a rozsekané jádra ořechů smícháme se smetanou a majonézou.
  • Osolíme, dokyselíme (případně osladíme) podle chuti. Z třetího jablka nakrájíme tenké plátky na ozdobení mísy se salátem při podávání.

    Literatura:
  • Historie Waldorf salátu s recepty v angličtině
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]