Celerový salát Waldorf 2x
Salát Waldorf - připravil poprvé v letech 1890-1896 (prameny se různí) Oscar Tschirk, vrchní číšník ("maître d'hôtel") hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku. Salát zaznamenal okamžitě velký úspěch, který přetrvává dodnes. Původní verze salátu obsahovala pouze kyselejší jablka (Granny Smith), celer a majonézu. Nasekané ořechy se staly jeho neoddělitelnou součástí až o něco později. Salát Waldorf je obvykle podáván na listech hlávkového salátu. Dnes se často v salátu objevují, místo bobulek hroznů, předem v horké vodě nabobtnalé a pak pořádně vymačkané rozinky. Také místo majonézy nebo tučné smetany se dnes v řadě verzí používá směs odlehčené light-majonézy a bílého jogurtu v obj. poměru 1:1.
Celerový salát Waldorf - varianta receptu z 1893
Suroviny pro 4 porce:2 šálky červených + zelených, kyselejších jablek, oloupaná, na plátky1 šálek celeru, očištěný, na nudličky1/3 šálku nasekaných jader vlašského ořechu2 vrchovaté lžíce light-majonézového dresinku (nebo jiné netučné obdoby)1 lžička meducitrónová šťáva, podle chutibobule zeleného hroznového vínatřešňový likér "maraschino" (není nutný)listy hlávkového salátu, při podávání
Postup přípravy:Smícháme majonézový dresink, med a citrónovou šťávu.Směs spojíme se zbývajícími surovinami kromě bobulí hrozna a likéru, ty budou až na ozdobu při podávání.Hotový salát necháme v chladničce až téměř ledově vychladit, nejlépe přes noc.Salát Waldorf podáváme na talíři navršený na listy hlávkového salátu a ozdobený zelenými bobulemi hroznového vína nebo polité třešňovicí "maraschino".
nahoru
Celerový salát Waldorf
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", Svépomoc Praha, 1989 a časopis "Chef gurmán", č. 569, str. 13, recept upraven podle DDK)
Suroviny pro 4 osoby:1 celer, očištěný, na čtvrtky2 lžíce octa3 kyselejší jablka, 2 ks oloupané bez jadřinců, na kostičky, 1 ks na plátky na zdobení8 vlašských ořechů, jádra rozsekaná nadrobno2 lžíce kysané smetany2 lžíce majonézyšťáva z půlky citrónu
Postup přípravy:Čtvrtky očištěného celeru zlehka ovaříme do poloměkka v osolené vodě do které přidáme ocet, aby celer nezhnědl.Pak je nakrájíme na hrubší nudličky a pokapeme citrónovou šťávou.Kostičky ze dvou jablek, také hned pokapané citrónovou šťávou (opět zabránění zhnědnutí = okysličení) a rozsekané jádra ořechů smícháme se smetanou a majonézou. Osolíme, dokyselíme (případně osladíme) podle chuti. Z třetího jablka nakrájíme tenké plátky na ozdobení mísy se salátem při podávání.
Literatura:Historie Waldorf salátu s recepty v angličtině
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME