Guacamole - základní recept
(Michael Dobromil Klíma: "Nová mexická kuchařka", Grada Publishing s.r. o. Praha, 2001, mexická kuchyně)
Guacamole - je mexický název pro pokrm z rozdrceného zralého avokáda s různými přísadami. Původně se podával jako dip omáčka k různým předkrmům, ale dnes se tato velmi populární omáčka, vyskytuje v mnoha variantách a má spoustu dalších použití. Je součástí mnoha salátů, základem dresinků a doplňkem mnoha jídel, např. nachos - kukuřičné chipsy přelité horkým taveným ostrým sýrem, tamales - jídlo balené v kukuřičné slupce nebo v nouzi v pergamenu naplněné hustým kukuřičným těstem a masitou nebo jinou náplní, fajitas - specialita z hovězího masa. Dužina avokáda snadno tmavne okysličováním, můžeme tomu údajně (M. D. Klíma) zabránit zahrabáním pecky do již hotové guacamole, kterou pak před podáváním vyndáme. Také pomůže okyselení směsi citrónovou šťávou, neboť v kyselém prostředí oxidace probíhají mnohem pomaleji, což je nejpoužívanější ochrana barvy u ovocných a zeleninových salátů.
Suroviny
  • 3 ks avokáda, velká a zralá
  • 1/2 šálku drcených rajčat
  • 1/4 šálku cibule, drobně nakrájené
  • 1 lžíce zelené chilli papričky, bez semínek, nasekaná
  • snítky zeleného koriandru (nebo petrželky - DDK)
  • sůl a čerstvě drcený pepř podle chuti


  • Postup přípravy:
  • Koupíme zralá avokáda tj. když je vezmeme do dlaně a obejmeme prsty, pak a jemně v dlani stiskneme tak cítíme, jak je ovoce poddajné - pružné.
  • Doma je podélně rozřízneme a jemným zakroucením oddělíme obě části, jádro avokáda (pecka) uvízne v jedné z půlek; pak je vyndáme třeba naseknutím nože a opětným vykroucením.
  • Guacamole připravíme rozmačkáním dužiny dřevěnou vařečkou nebo vidličkou v hlubší míse a smícháním s ostatními surovinami.
    Podle stupně rozmíchání dělíme guacamole na hrubé a jemné Směs dobře uzavřeme v plastikovém sáčku nebo ve skleněné nádobě a to ještě nejlépe s ponořenou peckou, aby nám vydrželo k použití i několik dní. Hrubé guacamalo můžeme zmrazit do malých plastikových sáčků nebo kelímků, kde údajně neztrácí na chuti, ani barvu, rozmrazení je pak otázkou několika minut. Následuje několik dalších receptů na guacamole z kuchařské knihy stejného autora:
    nahoru

    Hrubé guacamole
  • Ve větší plastikové míse rozdrtíme dužinu 4 zralých avokád, aby však zůstaly přece jen částečně v kouscích.
  • Přidáme 2 lžíce drcených scezených rajčat, 1 lžíci drobně nakrájené cibule 1 lžičku česneku, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíci octa, 2 lžičky drobně nasekané ostré chilli papričky bez semínek, 1/4 lžičky mletého koriandru, sůl a černý pepř a zamícháme.
  • Do zásoby skladujeme opět s ponořenou peckou jako u předešlých receptů, nejlépe z praktických důvodů rozdělené do menších sáčků či kelímků.

    Jemné guacamole
  • Ve větší míse rozmačkáme dužiny 3 zralých avokád s 1 lžící scezených rajčat vidličkou,které také dobře rozdrtíme; směs musí být hladká, ale ne zas příliš.
  • Přidáme drobně nasekané cibule, 1 lžíci oleje, 1 lžičkou drobně nasekané ostré chilli papričky, tabasco dle chuti, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a mletý pepř a vše dobře promícháme.
  • Před případných skladováním ponoříme do směsi jednu pecku a přikryté případně uložíme v chladničce.

    Guacamole s granátovými jablky
  • Dužiny zralých 2 avokád rozšťoucháme nahrubo vařečkou, smícháme s 1 lžičkou drceného česneku, 1 lžičkou citrónové šťávy, 1/4 šálku drobně nakrájené okurky bez semínek a tolika vody, aby byla směs byla poněkud řídší.
  • Přidáme 1/2 šálku semínek granátových jablek a podle chuti osolíme.
  • Získáme asi asi 2 šálky (cca 450 ml) směsi, kterou přikryjeme fólii a případně uložíme v chladničce na max. 2 - 3 dny.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]