Vařený mrkvový salát s jablky
(Prima vařečka, TV Prima, květen 2001)
Jablka - patří mezi deset "zazračných" potravin. Není překvapením, že se do tohoto seznamu dostala, protože představují opravdový výživový poklad. Jablko má asi jen osmdesát kalorií, téměř žádný tuk a tři gramy vlákniny - včetně typu vlákniny zvané pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního cukru. Navíc obsahuje velké množství boru, minerální látky, která zvyšuje bdělost, ostražitost a která pomáhá udržovat v těle vápník, jehož nedostatek vede k osteoporóze. Nepříliš známým faktem je, že jablka jsou velmi dobrá pro naše plíce, zvláště pokud kouříme. Ve studii prezentované "American Thoracic Society" britští vědci zjistili, že jablka jsou účinná při snížení rizika vývoje vážných onemocnění, včetně rakoviny plic. V další studii holandští vědci zjistili, že kuřáci, co jedí jedno jablko denně, mají poloviční šanci na vývoj chronické obstrukční plicní nemoci (i-DNES). Ale nespolehejte jen na to! V tomto salátě je ještě navíc mrkev (beta-karoten - rostlinná forma vitaminu A a vláknina) a med (vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12, vitamin D, K, E, minerály vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo) - . . . a to už stojí za to, si takovou zdraví prospěšnou bombu připravit.
Suroviny
  • 400 g vařené mrkve
  • 230 g jablek
  • sůl
  • medu
  • citrónovou šťávu


  • Postup přípravy:
  • Mrkev povaříme v mírně osolené vodě téměř do měkka.
  • Po vychladnutí mrkev nastrouháme na hrubším struhadle.
  • Na jemném struhadle nastrouháme také jablka a vše opatrně smícháme s uvařenou mrkví.
  • Dochutíme medem rozmíchaným v citrónové šťávě.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]