Jarní salát se sýrem
(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme"na Radio Frekvence 1, duben 2003)

Suroviny
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 20 dkg mladých špenátových lístků
  • 2 vejce natvrdo
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami.
  • Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme a vše smícháme se zálivkou.
  • Při podávání na salát nastrouháme vejce natvrdo a také tvrdý sýr.
    »Salát, který připravil Domenico Rossi, vyvolal téměř vřavu. V první řadě Filip Lazsio odešel při jeho servírování do kuchyně, Rossiho se to dotklo a vyjadřoval své pocity i potom, když mu Servan vysvětlil, že Laszio musí dohlédnout na přípravu sauce printemps pro nastávající test. Rosssi nepřestal opakovat své poznámky o zeti dvakrát tak starém, jako je on sám. Pak si všiml, že Pierre Mondor ani nepředstírá konzumaci jeho výtvoru, a zeptal se ho, jestli v salátu našel nějakou lezoucí žoužel. Mondor přátelsky, ale pevně odpověděl, že nálevy nezbytné k ochucení salátu, zejména ocet, notoricky nejdou dohromady s vínem, a on že si chce dopít burgundské. Rossi temně zahučel: "Žádný ocet tam není. Nejsem barbar. "Já ten salát neochutnával, Ale cítím nálev, a proto jsem ho odstrčil." "Povídám, že tam žádný ocet není! Salát je většinou čistý, jak ho panbůh stvořil! Výhonky hořčice a řeřichy, hlávkový salát! Cibulová šťáva se solí! Strouhanka utřená s česnekem! V Itálii ho jíme celé mísy, pijeme k němu chianti a děkujeme za to pánubohu!"

    (Rex Stout, 1886-1975, americký autor: "3x Nero Wolf"-Příliš mnoho kuchařů, Praha 1973)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]