Salát z fenyklu a ředkviček
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)

Suroviny
  • 1-2 fenykly
  • 1-2 svazky čerstvých ředkviček
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z citrónu
  • 80 ml redukovaného salátového dresinku
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Svazek čerstvých ředkviček pečlivě omyjeme a odřízneme stonky asi tak 2 cm na ředkvičkou.
  • Části zelených stonků (pokud nejsou povadlé) tam také si ponecháme, můžeme to vše sníst a nemusíme nic vyhazovat.
  • Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky.
  • Několik nepovadlých listů ředkviček jemně posekáme a přidáme do salátu., mají skvělou chuť a nemusíme je vyhazovat, jako obvykle.
  • Není na nich nic špatného, chutnají trochu jako šťovík, ale je to velice čerstvá chuť.
  • Fenykl je fantastická zelenina, můžeme ho upravit různým způsobem např. upéci, podusit nebo osmažit, ale do salátu se hodí opravdu, ze všeho nejlépe.
  • Odloupneme horní obalový list, ten můžeme přidat později třeba do zeleninového vývaru a nebo přidat k rybě pečené v alobalu.
  • Pro tento účel uschováme také odříznutý vršek, část natě nahoře - takovou bylinkovou chocholku si taky ponecháme.
  • Je velmi delikátní a vypadá skvěle zeleně, proto ji přidáme do salátu.
  • Budeme se snažit nakrájet fenykl na co nejtenčí plátky, můžeme použit i kráječe na zeleninu, ale musíme být na sebe opatrní.
  • Zelenou část nasekáme, přidáme 2 lžíce oleje a šťávu z jednoho citrónu (procedíme mezi prsty a jádra tak snadno zachytíme).
  • Citrónu dáme podle chuti, osolíme a opepříme, dobře promícháme, ochutnáme. Má to pěknou barvu! Salát se velmi se hodí např. k rybě pečené v alobalu s bylinkami a zeleninou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]