Rajčatový salát se žampiony

Suroviny
  • 4 rajská jablíčka
  • 40 g nakrájených žampionů
  • 1 lžíce nakrájené jarní cibulky
  • 80 ml redukovaného salátové zálivky
  • olej


  • Postup přípravy:
  • Z rajčat odstraníme semena, pokud si to přejeme a nakrájíme na klínky.
  • Rajčata, žampiony a cibulku vložíme do misky a přelijeme olejovou zálivkou a promícháme.
  • Necháme 4 hodiny uležet, přičemž během této doby to dvakrát zamícháme.
  • Před podáváním vyložíme talíře salátem a vyjmeme zeleninu z dresinku a naaranžujeme ji na salát na talíři.
  • Pak ji ještě pokropíme stejnou zálivkou.
    » Rajčata, plody Solanum lycopersicum, byla u nás v Čechách "objevena" poměrně pozdě, ačkoliv byla již koncem 16. století přivezena do Evropy z Ameriky a byla dokonce svého času považována za afrodisiakum. Když jsem byl malý, myslelo se u nás, že jsou dobrá jen na omáčku. Když jsem se ptal, zda by se dala jíst syrová, ženy mi vždy odpověděly, že "je to jen na omáčku". Ale otec věděl, že jinde se jedí syrová.«

    (Prof. Mudr. Vladimír Vondráček, Dr Sc.:"Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]