Melounový salát se sýrem feta a červenou cibulí
dle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)Kombinace melounu a sýru feta - jde neuvěřitelně, až fantasticky dohromady; je pikantní a osvěžující zároveň. Feta a vodní meloun jsou hlavní ingredience následujícího salátu, ale ještě předtím nakrájíme červenou cibuli na drobné půlměsíčky a naložíme do šťávy z limetek. Cibule bude pak neuvěřitelně krásná, taková až zářivě růžová. Co je však hlavní, že se zároveň zbaví své přirozené štípavosti. Takto naloženou ji můžeme bez obav sníst. Do tohoto salátu je dobré všechno nakrájet nahrubo, na velké kusy, tak akorát do pusy. Je to středovýchodní varianta jednoho řeckého salátu, který se uplatňuje ve velkém horku, kdy člověk potřebuje něco co je sladké, slané a plné tekutiny zároveň.
Suroviny:1,5 kg melounu3 středně velké červené cibule, na půlměsíčky2 limetky (citróny)250 g sýru feta100 g vypeckovaných černých oliv
Postup přípravy:Meloun zbavíme zelené slupky odkrojením od dužiny nožem a nakrájíme na jakoby na trojúhelníky, ale to není nutné.Nakrájenou cibuli polijeme citrónovou šťávou a necháme odležet.Posléze můžeme všechny ingredience smíchat v míse, ze které budeme salát jíst.Takže na kousky melounu rozdrobíme kousky sýru feta, přidáme černé vypeckované olivy a marinovaná cibule přijde nakonec.Má teď jemnou sladkou chuť a vůbec nechutná jako cibule.Přidáme tam i šťávu po cibuli, která se vypotila a zůstala v misce, kde jsme ji marinovali.Ještě přidáme trošku oleje, ale ne moc. Zbývají už jen nahrubo nasekaná petrželka a máta. Teď na závěr všechno promícháme; nejlépe rukama.
ZPĚT do kapitolyHOME