Jamieho teplý listový salát
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře", díl "Komici", seriál BBC2, zařazeno do DDK v březnu 2004)
Víte, co je to teplý salát? - to je salát, který je teplý, ne? Jo, přesně tak. Vlastně máte pravdu. Základem je křehký vychlazený salát a k tomu něco teplého. V dřívějších dobách se k salátu přidávala třeba opečená kuřecí játra se sherry, nebo opečená cibule a takové věci. Následuje jeden z Jamieho oblíbených receptů tohoto tpu. Můžeme si ho připravit kdykoli, k obědu nebo pozdní večeři.
Suroviny:
  • listy čerstvého zeleného salátu - hlávkový, římský, endívie, řeřicha, roketa, čínské zelí apod.
    Na teplou zálivku:
  • 2 střední červené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli a pepře
  • 8 tenkých plátku prorostlé slaniny (nejlépe podobné jako je italská pancetta)
  • 1 lžička tymiánu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 3 až 4 lžíce octa balsamico

    Postup přípravy:
  • Červené cibule oloupeme nakrájíme přes střed a vytvoříme nádherné větší kousky, které drží pohromadě.
  • Když je budeme smažit zvolna, jenom při střední teplotě, asi 5 minut, všechen přírodní cukr obsažený v cibuli se uvolní a zkaramelizuje a bude to pak krásně sladké a chutné.
  • Do pánve nalijeme olivový olej a přidáme nakrájené kousky cibule.
  • Místo smažení na pánvi můžeme cibuli upéct v troubě, trvá to asi půl hodiny při 200°C, pak bude stejně dobrá a sladká.
  • Cibulku pečeme na středně rozpálené pánvi, dokud se nezbarví trochu dozlatova, pak přidáme špetku soli a pepře.
  • Je lepší kořenit hned na začátku, aby chutě vsákly až dovnitř, a ne jenom na okraj.
  • Přidáme pár lístků tymiánu, plátky prorostlé uzené slaniny na pánev hezky rozprostřeme, je to něco jako vaření v jednom hrnci; nezašpiní se tolik nádobí. A všechny chutě se smíchají!
  • Takže na pánvi máme tymián, sladké cibulky a uzenou slaninu, cibulka bude pěkně měkká, slanina pěkně křupavá, zkrátka dobrý základ ke studenému salátu.
  • Nasekáme česnek a posypeme vše co je na pánvi, přidáme píniové oříšky a všechno dozlatova opražíme.
  • Ke konci přidáme balsamikový ocet, který pánev trochu ochladí.
  • Tuto teplou směs nalijeme na mezitím opraný a vysušený (odstředěný) salát.
  • A teď se dostáváme k tomu hlavnímu.
  • Když si např. v restauraci objednáme teplý salát, někdy se stane, že jsou listy salátu již zvadlé a nechutné.
  • To se stane tehdy, když přidáme k zelenému salátu příliš horké přísady, takže raději posadíme své hosty ke stolu a nachystáme talíře.
  • Všichni již sedí okolo stolu, tak ještě jednou protřepeme teplou směs a teď servírujeme, jak nejrychleji umíme, jinak to bude salát spíš připomínat cibulovou polívku.
  • Tak fofrem, hodně rychle naservírovat, v restauraci je to někdy docela těžké.
  • Nahoru na listy salátu nasypeme pěkně křupavou slaninku i cibulku.
  • O dobrodiní a významu salátů Jamie říká:
    »"Na saláty nedám dopustit. Přesto s jejich přípravou nedělám žádné cavyky. Zkuste je také vy zařadit jako pravidelnou součást svého jídelníčku a uvidíte, že budete nadšeni. Současná situace je totiž více než skličující. Zeptám-li se nějakého muže, co má nejraději k jídlu většinou odpoví:" No tak maso . . . maso . . . maso a občas si dám zeleninu, no". Což ve skutečnosti znamená, že k pivu spolyká hromadu buráků a k bifteku objednává hranolky nebo bramborovou kaši. Jenže dobrému salátu se nic nevyrovná. Kdykoliv navštívím vyhlášenou londýnskou restauraci, požádám šéfkuchaře, aby mi udělal míchaný salát. Salát totiž, krom jiného, naprosto vypovídá o kvalitách, toho kterého kuchaře . . . V první řadě byste si měli koupit nejméně dvě salátové mísy, s nimiž se vám bude dobře pracovat a které se budou hezky vyjímat na stole. Dále si obstarejte ten nejlepší panenský olivový olej a rozličné vinné octy - vyběr je takřka nemezený. Potom stačí zatnout zuby a vstoupit do obchodu se zeleninou, odkud si odnesete pár věcí, o nichž jste až dodenávna nejspíš vůbec nevěděli, že jsou na světe. . ."«

    Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice se vrací", Spektrum,Grafik,a.s., 2003

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]